artikel

Afrikaanse Bidvest Group koopt Deli XL

Horeca

Ahold verkoopt Deli XL voor 140 miljoen euro aan de Zuid-Afrikaanse Bidvest Group. De groothandel wordt van de hand gedaan, omdat Ahold zich wil toeleggen op de detailhandel en het geld wil gebruiken om schulden af te lossen.

Bidvest is buiten zijn thuismarkt actief in het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland en zette vorig jaar 6,7 miljard euro om. De overnamesom bestaat uit contanten, terugbetaling van schuld aan Ahold en aanvaarde schulden. De overname moet worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Ahold verwacht de verkoop dit kwartaal af te ronden.

Analisten vinden de overnamesom tegenvallen. In de markt werd rekening gehouden met een prijs tussen de 150 en 200 miljoen euro. Bovendien is de schuld van Deli XL in de prijs verrekend, zo merken analisten op.

Het overleg met de vakbonden en de ondernemingsraden is afgerond. CNV Dienstenbond is positief over de verkoop. ‘Deli XL is in goede handen bij Bidvest’, licht Aletta Bulsink toe. ‘De werkgelegenheid blijft behouden en over de arbeidsvoorwaarden zijn goede afspraken gemaakt.’

Deli XL zette vorig jaar met 2100 personeelsleden 819 miljoen euro om in Nederland en België.

Terug naar nieuwsoverzicht

Reageer op dit artikel