artikel

Werkstraf in Haagse keuken voor Kamerlid Eerdmans

Horeca

Tweede Kamerlid Joost Eerdmans heeft een werkstraf uitgevoerd in de keuken van een verzorgingstehuis in Den Haag. De werkzaamheden van de LPF-politicus waren onderdeel van een proef. Eerdmans droeg een week een elektronische enkelband om te ondervinden hoe het is om onder permanente toezicht te staan van de reclassering.

De elektronische enkelband is vorige week maandag aangebracht en in het woonhuis van Eerdmans was een kastje geplaatst dat in rechtstreekse verbinding stond met een alarmcentrale, zo liet de LPF een dag later weten. Tijdens het elektronisch toezicht voerde het lid van de Tweede Kamer ook een werkstraf uit. Hij werd samen met een aantal (andere) gestraften ingezet in de keuken van een Haags verzorgingstehuis. De rest van de tijd moest hij verplicht in huis blijven.

Elektronisch toezicht wordt in combinatie met een werkstraf gebruikt als vervanging voor gevangenisstraf voor delicten waar maximaal twaalf maanden cel op staat of als slotfase van de gevangenisstraf, waarin gedetineerden weer terug in de maatschappij worden gebracht. Ook worden sommige verdachten van inbraken en vermogensdelicten van een enkelband voorzien, in plaats van in voorarrest te worden gehouden.

‘Waar je ook met de elektronische enkelband bent, je staat onder continu toezicht van de reclassering. Als ik buiten de afgesproken tijden een bepaalde zone binnentreed, wordt direct een signaal naar de centrale verzonden. Hoe effectief dit systeem is, wilde ik graag ervaren’, lichtte Eerdmans zijn experiment toe.

Terug naar nieuwsoverzicht