artikel

De Boer Tenten bouwt groot mortuarium

Horeca

Het Alkmaarse De Boer Tenten heeft van de Amerikaanse regering opdracht gekregen tenten en ander materieel te verzorgen om onder meer een tijdelijk mortuarium in te richten bij het door de orkaan Katrina getroffen New Orleans. De voorzieningen moet een capaciteit hebben om 10.000 lijken en 2500 medewerkers te kunnen herbergen, aldus de directeur van het tentenbedrijf K. Tesselaar.

De Boer Tenten is ’s wereld grootste leverancier van tijdelijke accommodaties en wordt vaker ingeschakeld bij omvangrijke evenementen met veel horeca. Volgens Tesselaar zijn de Amerikaanse autoriteiten bij de onderneming terechtgekomen, omdat De Boer Tenten een vestiging heeft in Atlanta en in juli een soortgelijk mortuarium heeft opgezet na de bomaanslagen in Londen.

De onderneming is vorig jaar ook ingeschakeld na de tsunami in het zuidoosten van Azië en was onder meer betrokken bij de G8-top in het Schotse Gleneagles. Het bedrijf brengt vanaf luchthaven Oostende materieel, opgeslagen in zijn vestiging in het Belgische Bree, over naar Louisiana. Daarvoor vliegt een Antonov-transporttoestel vier keer op en neer.

Het mortuarium wordt 10.000 tot 20.000 vierkante meter groot. Volgens Tesselaar blijft het complex drie à zes maanden staan. Schattingen over het aantal dodelijke slachtoffers van Katrina lopen nog altijd sterk uiteen. Een overheidsfunctionaris zei donderdag dat FEMA, het Amerikaanse agentschap voor rampenbestrijding, 25.000 lijkzakken gereed heeft.

Terug naar nieuwsoverzicht

Reageer op dit artikel