artikel

De zorginstelling van de toekomst

Horeca

Tijdens de Food & Facility Fair 2005 van Deli XL werd gesproken over de Zorginstelling van de toekomst. In de Americahal in Apeldoorn was de belangstelling voor het congres enorm. Terecht, zo bleek achteraf. Hoewel het thema niet voor het eerst onderwerp was van gesprek, strikte de organisatie een aantal interessante sprekers. Catering Magazine was ter plaatse en maakte een fotoverslag.

Theo Pieper en Ferdi Olde Bijvank (derde en vierde van links) van het Koksgilde in gesprek met de sprekers (v.l.n.r.) Dick Slootweg (commercieel directeur Deli XL), Marcel van Gastel (directeur-generaal van Welzijn van het ministerie van VWS), Astrid Joosten (dagvoorzitter) en Hans van Putten (directeur van formuleontwikkelaar De Drie Nootenboomen).
De groene en rode kaartjes ontbraken ook tijdens dit congres niet. Wie het eens was met de stelling toonde een groen kaartje, de tegenstanders staken de rode variant in de lucht.
Opvallend was de interactieve houding van de bezoekers. Vooral het verhaal van Hans van Putten leidde tot reacties. Van Putten riep Thomashuizen in het leven, omdat hij voor zijn gehandicapte geen geschikte instelling kon vinden. ‘Dan doe ik het toch zelf’, verklaarde hij zijn besluit. In Thomashuizen wonen acht (dit aantal is het uitgangspunt) gehandicapten onder éen dak. Franchisers zijn verantwoordelijk voor de levensvreugde van de bewoners. Zij doen dit op volledig commerciële basis. De uitgangspunten: het begrip zorg gaat in de ban, er is een oplossing voor elk probleem en elk probleem kan op verschillende manieren worden opgelost.
‘Je hebt de zorgwereld en de gewone wereld en die hebben helemaal niets met elkaar te maken’, kreeg Van Putten de lachers op zijn hand. ‘Ik stoot jullie wellicht tegen de borst, maar dat is jullie eigen schuld. Ik zocht een goede instelling voor mijn zoon, maar die is er niet. Dat kan niet, dat kan niet en dat ook niet. Toen heb ik besloten het zelf te doen en dat bevalt uitstekend.’
Marcel van Gastel verkondigde de visie van het ministerie van VWS. Opvallend was dat hij veel refereerde aan instellingen voor gehandicaptenzorg. ‘Deze instellingen zijn al veel langer bezig met het begrip gastvrijheid. Het is er ook veel gezelliger dan in andere instellingen.’Ook het rapport van Kennedie kwam ruimschoots aan bod. Van Gastel legde uit waarom de overheid hiertoe had besloten en probeerde de misopvattingen (die vooral in de pers waren terechtgekomen) te weerleggen en verklaren.
Van Putten (rechts) in gesprek met collega-spreker Paul Mulder, directeur van de Stichting Facilitair Bedrijf GGZ. Van Putten was eigenlijk niet opgenomen in het eigenlijke programma, maar was toegevoegd omdat geen enkele zorgverzekeraar bereid werd gevonden tijdens het congres te spreken. ‘Die zullen dan wel geen visie hebben op de zorginstelling van de toekomst’, durfde dagvoorzitter Astrid Joosten te concluderen.
Instellingskok Frans Gerrits was één van de topkoks die een kookdemonstratie gaf op de beursvloer. Bezoekers konden gratis aanschuiven en zich te goed doen aan de lekkernijen.
Drie dagen frontcooking op het middenplein van het beursgebouw. De liefde van de man gaat dus niet voor niets door de maag.
De Food & Facility Fair is een initiatief van Deli XL. De grossier biedt leveranciers de gelegenheid zich te presenteren aan de doelgroep.
Een overzicht van de beurs, gezien vanaf de bovenverdieping.

Tekst en foto’s: Rik Leonards