artikel

Kokkerellen met kaas uit eigen land

Horeca

De Fransen mogen dan de naam hebben een kaasminnend volk te zijn, volgens de statistieken zijn wij samen met de Zwitsers de grootste kaaseters ter wereld. Niet alleen de ouderwetse bruine boterham met kaas gaat er hier al generaties lang in als koek, ook in onze keuken spreekt kaas een hartig woordje mee.

Zo tegen het begin van de herfst krijgen veel van uw gasten zin in stevige, smaakvolle gerechten. Kaas uit eigen land past daar uitermate bij. Hieronder kunt u nu vijf gevarieerde herfstgerechten downloaden. Of het nu om de fondue, de soep, de salade, de stamppot of de pizza gaat, kaas uit eigen land is iedere keer de ultieme smaakmaker.

Hollandse kaasfondue
Ingrediënten voor 4 personen:

 • 1 teentje knoflook
 • 4 dl droge witte wijn
 • stokbrood
 • 800 gram geraspte belegen boerenkaas
 • versgemalen peper
 • 1 eetlepel maïzena
 • 2 eetlepels kirsch

Voorbereiding:
Wrijf de fonduepan in met het gehalveerde teentje knoflook. Verwarm de witte wijn tegen de kook aan. Snijd het stokbrood en zet dit alvast met het fonduerechaud op tafel.

Bereidingswijze:
Voeg tijdens het roeren beetje bij beetje de geraspte kaas bij de warme wijn zodat de kaas goed smelt. Voeg versgemalen peper naar smaak toe. Meng de maïzena met de kirsch en schenk dit bij de gesmolten kaas. Roer goed door en giet de fondue als deze goed gebonden is in de voorverwarmde fonduepan.

Tips:B

 • Maak de fondue iets pittiger door er 1 theelepel mosterd, gemalen nootmuskaat, paprikapoeder of cayennepeper aan toe te voegen
 • Het is ook lekker om 1 eetlepel tapenade, pesto of gehakte tuinkruiden door de fondue te mengen
 • Naast brood kunnen ook andere ingrediënten in de fondue gedoopt worden zoals kerstomaatjes, roosjes broccoli, olijven, krieltjes, wortel, champignons, stukjes peer of ananas
 • Maak eens een tomatenfondue door de wijn te vervangen door 4 dl gezeefde tomaten, 2 eetlepels sinaasappelsap, 1 geperst teentje knoflook en enkele druppels tabasco.

Kaassalade met druiven, peer en portdressing
Ingrediënten voor 4 personen:

 • 4 sneetjes wit- of bruinbrood
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 teentje knoflook
 • 50 gram pijnboompitten
 • 1 handpeer
 • 200 gram boerenkaas, Leidse kaas, mosterdkaas of kruidenkaas
 • 150 gram gemengde bladsla of veldsla
 • 200 gram witte druiven
 • Voor de dressing:
 • 1 gehakt sjalotje
 • 1 dl notenolie
 • 3 eetlepels rode port
 • 2 eetlepels citroensap
 • peper en zout

Voorbereiden:
Bestrijk de sneetjes brood met olijfolie waaraan het geraspte teentje knoflook is toegevoegd. Rooster de sneetjes zachtjes aan één kant onder de grill. Snijd de sneetjes daarna diagonaal in kleine driehoekjes. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge, hete koekenpan. Schil de peer, snijd deze in vieren, verwijder het klokhuis en verdeel de partjes in schijfjes. Snijd de kaas in blokjes of reepjes.

Bereidingswijze:
Meng de ingrediënten voor de dressing. Verdeel de sla over 4 borden. Leg de druiven, peer en kaas erop. Giet de dressing erover, strooi de pijnboompitten erop en schik de brooddriehoekjes op de salade.

Witlofsoep met ham en kaas
Ingrediënten met ham en kaas

 • 500 gram witlof
 • 1 ui
 • 50 gram boter
 • 1 theelepel suiker
 • 1 eetlepel gehakte tijm
 • 1/2 dl melk
 • 100 gram geraspte belegen kaas
 • 100 gram hamreepjes of blokjes
 • peper en zout

Voorbereiden:
Haal de stronkjes uit het witlof. Houd 1 struikje apart en snijd de rest in smalle reepjes. Pel de ui en snipper deze. Verhit de helft van de boter en fruit hierin de ui 2 minuten. Voeg het gesneden witlof, de suiker en de helft van de tijm toe. Bak al roerend nog 3 minuten. Voeg de bouillon toe en laat zachtjes met de deksel op de pan 10 minuten koken. Snijd intussen het achtergehouden struije witlof in smalle reepjes.

Bereidingswijze:
Pureer de soep met de staafmixer of in een keukenmachine. Smelt 25 gram boter in een koekenpan, roer de bloem erdoor en laat het mengsel al roerend pruttelen. Schenk scheutje voor scheutje de melk erbij en blijf roeren tot de saus glad gebonden is. Kook zachtjes, voeg de kaas toe en laat deze smelten. Schenk het gepureerde witlofmengsel bij de saus en roer het tot een gladde soep. Roer de achtergehouden reepjes witlof, de rest van de tijm en de ham erdoor. Voeg peper en zout naar smaakt toe.

Preistamppot met kaas en sinaasappel
Ingrediënten voor 4 personen

  1,5 kg aardappelen

 • 500 gram prei
 • 250 gram mosterdkaas
 • 3 sinaasappels
 • circa 2 dl. melk
 • 1 theelepel kerriepoeder
 • 25 gram boter
 • peper en zout
 • tortillachips

Voorbereiden:
Schil de aardappels en verdeel ze in stukjes. Snijd de prei in reepjes. Kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar. Voeg de laatste 12 minuten van de kooktijd de prei toe. Snijd de kaas in kleine blokjes. Pel de sinaasappels en halveer de partjes.

Bereidingswijze:
Giet de aardappelen en prei af. Maak er met melk, kerriepoeder, boter, peper en zout een stamppot van. Schep de kaasblokjes en sinaasappelstukjes er voorzicht door. Garneer met tortillachips.

 • Reageer op dit artikel