artikel

Lekkere bijgerechten van oud brood

Horeca

Blijft u ook wel eens zitten met restjes oud brood van een ontbijtbespreking, koffietafel, brunch of lunch? Dan zult u het ongetwijfeld moeilijk vinden om dit oudbakken brood linea recta in de container te gooien. Ten eerste vanwege de kosten uiteraard, maar ten tweede door het schuldige gevoel dat achterblijft zodra je voedsel weggooit. Bij brood is het bovendien niet eens nodig, want van restjes oud brood zijn de lekkerste bijgerechten te maken. In een handomdraai zet u wentelteefjes, crostini’s, bruschette’s, croutons en pesto-kaaskoekjes op tafel. Reuze maatschappelijk verantwoord dus én goed voor de omzet. Meer creatieve ideeën met oud brood leest u hieronder.

Croutons
Van oudbakken stokbrood maakt u in een handomdraai een luxe crostini. Snijd het stokbrood in plakjes van 1/2 cm dik en bestrijk ze met dun met olijfolie. Bestrooi de plakjes met gedroogde Italiaanse kruiden en geraspte Italiaanse kaas. Rooster de sneetjes onder de gril in 1-2 minuten goudbruin. Serveer ze direct, of beleg ze bijvoorbeeld met reepjes rauwe ham en artisjokken.

Wentelteefjes
Een goedkoop toetje van vroeger, maar ook smakelijk als warm hapje bij de lunch. Snijd sneetjes oud brood diagonaal door en wentel ze door een mengsel van 1 ei, 2 eetlepels suiker, mespunt kaneel en 200 ml melk. Bak de wentelteefjes in koekenpan met hete boter in 2-3 minuten goudbruin en gaar. Bestrooi ze voor het serveren met basterdsuiker.

Pizzasneetjes
Rooster sneetjes brood in een broodrooster en bestrijk ze met tomatensaus. Verdeel er reepjes ham of salami en blokjes courgette of paprika over. Bestrooi het geheel met wat gedroogde oregano, geraspte kaas en versgemalen zwarte peper. Bak de sneetjes onder een hete gril in 3-5 minuten knapperig bruin.

Knoflook-broodsoep
Van oudsher wordt oud brood gebruikt als bindmiddel in soep en saus. Bijvoorbeeld in deze knoflooksoep. Fruit 6 fijngehakte teentjes knoflook met 2 theelepels tijm zachtjes aan in wat olijfolie en voeg 1 liter vleesbouillon toe. Laat de soep 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg 2-3 sneetjes verkruimeld witbrood toe en pureer de soep met de staafmixer tot een mooi glad gebonden soep. Voeg zout, peper en scheutje Worcestershiresaus toe.

Soldaatjes
Lekker bij de spinazie, roergebakken andijvie of spitskool. Bestrijk sneetjes oud brood dun met boter en snijd ze in lange repen. Bak de repen in een droge koekenpan goudbruin en leg ze ter garnering op de groente.

Pesto-kaaskoekjes
Maal 4 sneetjes oud brood met korst en al in de keukenmachine tot fijn broodkruim. Meng er 150 gram geraspte belegen kaas, 1 ei en 3-4 eetlepels rode pesto door. Vorm het mengsel tot kleine balletjes en druk ze plat op een ingevette bakplaat. Bak de koekjes in een voorverwarmde oven van 200ºC in 15 minuten goudbruin en gaar.

Bruschette
Van oud geworden ongesneden vloerbrood maakt u lekkere bruschette voor bij de lunch. Snijd het brood in dikke plakken en rooster ze onder een hete gril aan beide kanten goudbruin. Wrijf de sneden direct uit de grill in met een half teentje knoflook en besprenkel ze royaal met een geurige olijfolie. Beleg de bruschette met rucola, een dun plakjes boerenpaté en schijfjes peer.

Reageer op dit artikel