artikel

Meesterproef van de brouwer

Horeca

Eén keer per jaar gaat zelfs de meest verstokte pilsdrinkers aan het speciaalbier. Als het bokbier weer getapt mag worden is de herfst begonnen. Vrijwel ieder café tapt bokbier. De bolle glazen met hun donkere inhoud zijn een feest om te serveren en te drinken. En dit jaar mag dat al vanaf 21 september!

Bokbier mag gerust de trots van de brouwer genoemd worden. Zijn de grote brouwerijen het hele jaar door voornamelijk bezig met het brouwen van pils, hartje zomer is het ineens tijd voor bokbier. Om Nederland vanaf 21 september te kunnen laten genieten van het bokbier moet er al een paar weken eerder begonnen worden met het brouwen ervan. Bokbier dankt zijn donkere kleur aan de geroosterde mout. Er zijn nogal wat moutvarianten en het maken van de juiste keuze maakt van brouwen weer een ambacht. ‘Spelen met de natuur’, noemt Gulpeners brouwmeester Wil Hamers het. ‘Het is leuk om met de nieuwe oogst grondstoffen meteen raak te moeten schieten.’
Hoewel iedere brouwer wel een standaardrecept voor bokbier op de plank heeft liggen, wijkt de smaak ervan toch ieder jaar een beetje af. Het bier kan wat zoeter zijn. Iets meer branderig bitter. Of juist fruitiger. Iedere brouwer zoekt de balans tussen karakter en doordrinkbaarheid. In het algemeen hebben de meeste bokbieren een alcoholgehalte van 6,5 tot 7,5 procent. Tot een paar jaar geleden waren de meeste bokbieren ondergistend, maar een aantal brouwers als Bavaria en Hertog Jan heeft de meer traditionele bovengisting omarmd.

De lekkerste bok’
Bokbier is een Nederlandse aangelegenheid al probeert een aantal Belgische brouwers ook een graantje mee te pikken. Leute Bok is een bekend najaarsbier uit België en vorig jaar beleefde de Anker Bok een vliegende start. Verder telt Nederland legio kleinere bierbrouwers die van wanten weten op bokbiergebied. Wie nieuwsgierig is naar de smaak van vrijwel de complete ‘oogst’ van 2005 komt 28, 29 of 30 oktober naar de Beurs van Berlage in Amsterdam. Op het Pint Bokbierfestival zullen meer dan 50 verschillende bokbieren te proeven zijn. Dan zal ook bekend zijn of het Us Heit Twels Bokbier na een grondige serie blinde proeverijen wederom bekroond zal worden tot het Lekkerste Bokbier van Nederland. Of gaat het najaarsbier van een collega er met deze hoogste eer in ‘bokkenland’ vandoor?
Voor meer info: www.pint.nl en www.lekkerstebockbier.nl

Reageer op dit artikel