artikel

Treinreizigers zijn echte koffiedrinkers

Horeca

Meer dan tachtig procent van de Nederlandse treinreizigers drinkt regelmatig koffie. En dan vooral tijdens de ochtendspits, wanneer het zwarte goud voornamelijk genuttigd wordt als moment van ontspanning (38 procent) of om wakker te worden (33 procent). Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Veldkamp onder 817 treinreizigers in opdracht van Douwe Egberts en Kiosk.

De gewone, pure koffie is favoriet bij de koffiedrinkende treinreizigers (64 procent). Goede tweede is cappuccino, dat door 28 procent van de ondervraagde wordt genoemd, en erg populair is onder jongeren (35 procent).

De ochtendspits is het favoriete koffiemoment voor een derde van de koffiedrinkende reizigers. Van hen kiest 20 procent voor het grootste bekerformaat. Populairste verkoopplaats zijn de kiosken van Kiosk (90 procent), nog maar 4 procent van de reizigers stapt de trein in met een eigen thermosfles.

Koffie wordt ’s ochtends vooral gedronken ter ontspanning (38 procent). De andere redenen die worden genoemd, zijn wakker worden (33 procent), gewoonte (24 procent) en gezellig onderweg (14 procent).

Opvallend zijn de afwijkende gegevens van ondervraagden uit Noord-Nederland. Zij noemen gezelligheid als belangrijkste reden voor het nuttigen van een kop koffie. Bovendien neemt 18 procent van hen zelf een thermoskan mee in de trein.

Terug naar nieuwsoverzicht