artikel

Wat beweegt Roberto Payer?

Horeca

‘Imperfectie is het geheim van perfectie. Als alles klopt is het niet interessant meer. Het is de kunst iets toe te voegen, onnadrukkelijke of juist opvallende accessoires of combinaties. De grens tussen subtiele imperfectie en ‘kan echt niet’ is een kwestie van smaak en gevoel.

‘Focus‘
Moet de general manager zich bezig houden met details? Ik ben niet bezig met details, maar met kwaliteit. Als ík het niet zie, ziet niemand het. Als ik deze ronde niet maak, waar eindigt het dan? Dan slaat de verloedering toe. Heb je die reparatie gezien? Is gerepareerd, maar hóe is het gerepareerd? Daar gaat het om.

‘Schuldgevoel‘
Hoeveel mensen met een baan als deze, hebben kinderen thuis en ook nog familie? Hoe doen ze dat? Ik heb thuis alleen een partner. We hebben verschillende banen. We zijn zo vaak mogelijk samen. Geen afspraken, geen telefoon. Anders gaat je privéleven kapot.

‘Inspiratie‘
Duizenden mensen inspireren me. Neem Lise met haar Zonden. Zij inspireert me, ook al zou ik nooit een hotelkamer decoreren zoals zij doet, want het is niet in de Hiltonstijl.

‘Sexy‘
Wat is een degelijke auto en wat is een sexy auto? Een Mercedes is degelijk. Een BMW is sexy. Amsterdam Hilton wil een BMW zijn. Een sexy hotel, met sexy kwaliteit en geen pretenties. Niet een hotel om er te slapen, maar een hotel om er te zijn.

‘Cultuur‘
Cultuur is mijn redding. Italië is cultuurbewust. Elk klein dorpje heeft iets bijzonders. Ik heb een katholieke opvoeding. Als ik vroeger naar de kerk ging, zag ik de mooiste architectuur, de mooiste schilderijen, al die mooie beelden van marmer, ik luisterde naar de mooiste muziek en de priester droeg de mooiste kleren.

‘Vader‘
Ik ben geboren in Pordenone in Friuli tussen Venetië en Triest. Ik was 8 jaar en zei: ik ga de hotellerie in. Ik was met mijn moeder in Arta Therme. Daar staat een prachtig hotel. Mijn moeder lachte. In Italië zijn hotels familiebedrijven. Daar kom je niet tussen, je kunt er kelner worden, maar geen manager. Mijn vader zat in de textiel. Hij wilde niet betalen voor de hotelschool. Ik moest bij hem in de zaak komen. Ik heb als landarbeider gewerkt en zo de hotelschool betaald.

‘Respect‘
Zie ik iemand bezig met een drugsdeal. Wat doe ik? Ik spreek ‘m aan: meneer, ik vind dit niet prettig in mijn hotel, doe dat ergens anders. Iedereen heeft recht op respect, ook al ben ik het niet eens met zijn of haar ethiek of manier van leven.

‘Italië‘
Ik ben voorzitter van de Italiaanse Kamer van Koophandel in Nederland. We hebben 250 leden. De Kamer is makelaar voor Italiaanse producten. We zijn druk met Horeca Italiana. Een keurmerk.

Reageer op dit artikel