artikel

Eendenboutjes met linzen en Hooghe Bock

Horeca

Ingrediënten voor vier personen:R

 • 4 ontvelde eendenboutjes (tamme eend)
 • 4 sjalotjes
 • 2 eetlepels hoisinsaus
 • 1 takje verse tijm
 • 3,5 dl gevogeltebouillon
 • 225 gram Puy linzen
 • 0,75 l water
 • 1 ui
 • 1 bleekselderijstengel
 • 4 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
 • 2 eetlepels roomboter (of naar smaak: eendenvet)
 • 2 dl Hooghe Bock (flesje van 30 cl)
 • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:
Linzen afspoelen en in een vergiet laten uitlekken. Ui schillen en in stukjes snijden. Draadjes van de bleekselderijstengel afsnijden en in gelijkmatige stukjes snijden. Boter (of naar smaak: eendenvet) in een braadpan verwarmen en de stukjes ui al roerende glazig laten worden. Linzen, takje tijm en water toevoegen en dit geheel aan de kook brengen.

Hittebron verlagen en met de deksel op de pan op een lage hittebron 25 tot 30 minuten laten pruttelen. Vervolgens de stukjes bleekselderij erbij doen en nog ruim 30 minuten stoven tot de linzen gaar zijn.Takje tijm eruit halen en warm houden. Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Eendenboutjes met weinig zout en peper bestrooien. Olie in een braadpan verwarmen en de eendenboutjes aan beide kanten aanbraden. Stukjes sjalot erdoor roeren tot ze glazig zijn geworden.

Hittebron verlagen, bouillon toevoegen en in ruim 1,5 uur gaar stoven. Het stoofvocht iets laten inkoken en 10 minuten voor het einde van de stooftijd het bier en hoisinsaus (ingedikte sojasaus, verkrijgbaar bij Chinese voedingswinkels) erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Eendenboutjes, saus en linzen over voorverwarmde borden verdelen. Naar smaak serveren met in boter gebakken plakjes appel. Een goed gekoeld glas Hooghe Bock hierbij drinken.