artikel

Ruisaard ‘smaakkoning’ van Durf te Koken

Horeca

Martin Ruisaard (Friesland College) heeft vorige week woensdag de finale van Durf te Koken gewonnen. De wedstrijd werd gehouden tijdens het evenement Boulevard Mediterrannee van apparatuurleverancier Hakvoort Horeca in Emmeloord.

In de finale stonden vijf jonge koks. Deze leerlingen waren eerder die week dagwinnaar geworden. Opdracht was elke keer het koken vanuit een zogenaamde mysterybox. Pas bij het openen van deze doos werd voor de deelnemers duidelijk met welke ingrediënten ze aan de slag moesten.Tijdens de finale bleek er een grote zeeduivel in te zitten. Een vis die niet vaak compleet met kop te zien is. Veel mensen vinden de aanblik monsterachtig en kennen hem dan ook alleen van plaatjes. Latere winnaar Martin Ruisaard begon echter meteen te glimlachen toen hij de vis zag en roemde het fijne en stevige vlees van de zeeduivel. ,,Ik ken de smaak, ik ken de structuur en ik weet meteen al wat ik ermee ga doen.’’De vijf leerlingen kregen als opdracht met de zeeduivel in twee uur tijd een voor- en hoofdgerecht te bereiden, waarbij ze gebruik mochten maken van een aantal algemene ingrediënten. Favorieten van de deelnemers: knolselderij, laurier, prei en sjalotjes. Het resultaat was een verrassing. Er werd op hoog niveau gekookt, met zwier en overtuiging.Winnaar Ruisaard werd door wedstrijdpresentator Ramon Beuk ‘smaakkoning’ genoemd. Tweede werd Jiff Cuypers (ROC Zadkine), derde Joshua Schaap (ROC Zadkine), vierde Roel Sterenborg (Drenthe College) en vijfde Robert Jan Bubberman (Gildevaart).

Reageer op dit artikel