artikel

Zalm

Horeca

In Noorwegen, Schotland en Ierland wordt veel zalm gekweekt. Hierdoor is de zalm constant verkrijgbaar en aantrekkelijk geprijsd wat een groot voordeel is voor de consument. De zalm is de laatste jaren bijzonder populair geworden. Op dit moment is het aanbod aan kweekzalm van een zodanig niveau dat het onderscheid tussen wild en kweek steeds moeilijker te maken is. De kweekzalm heeft wel een wat hoger vetgehalte en een zoetere smaak dan de wilde zalm. Ten aanzien van de kwekerijen bestaan er uiteraard kwaliteitsverschillen. Hoe minder zalmen per bassin, des te beter is de uiteindelijke kwaliteit. Kweekzalm krijgt daarom ook een ‘etiket’ opgeplakt. De meest gangbare gradaties zijn ‘ordinary’ en ‘superior’.

Latijnse naam : Salmo salar

Uiterlijk: Rug blauwgroen, flanken zilverkleurig, witte buik. Maximale lengte 1,5 m.

Voorkomen/vangst
Atlantische kusten, van Noord-Spanje tot Noord-Noorwegen en Rusland, rondom IJsland; op het Westelijk Halfrond van de ingang van de Hudson Baai (Canada) tot Maine (VS).

Voedingswaarden per 100 gram onbereid product: 911 kJ / 217 kCal, 14 g vet, 19 g eiwit

Over het algemeen is alle zalm die gerookt en vers verhandeld wordt, afkomstig uit kwekerijen. De zalm wordt in een rivier geboren en trekt daarna naar zee. Hier blijft hij het grootste deel van zijn leven. Als de zalm wil paaien, trekt hij naar zijn geboorterivier toe. Anadroom wordt dit genoemd. Deze situatie wordt in de kwekerijen precies nagebootst.

Verkrijgbaarheid:
Hele jaar door verkrijgbaar.

Vervangende vissoort(en):
Forel, Meerval

Bereidingswijze:
Stoven, bakken of grillen. Zalm wordt ook vaak gerookt aangeboden.

SmaakHet vlees van kweekzalm is matig zacht, vettig en zeer smaakvol.

Bekijk hier recepten met zalm

Zalmfilet in bladerdeeg
Hartige zalmtaart
Zalm op oosterse wijze
Gebakken zalm met peterselietapenade
Gegrilde zalm met mosterdsaus

Reageer op dit artikel