artikel

Buurtbewoners over ‘bloedcafé’ Inn & Out

Horeca

Café Inn & Out in Rotterdam veranderde afgelopen weekend in één klap in een hel. De zaak werd op een uiterst gewelddadige en bloedige wijze overvallen met drie doden als gevolg. Buurtbewoners zijn geschokt over het voorval. ‘Ik dacht dat het vuurwerk was.

Buurtbewoners over ‘bloedcafé’ Inn & Out

Een paar luide knallen schrikten hem zaterdag rond half vijf op. ‘Ik dacht eerst dat het vuurwerk was, maar even later hoorde ik sirenes. Toen ik naar buiten keek zag ik een arrestatieteam en dacht: dit is goed mis’.

Een van de doden is volgens de politie een 34-jarige man, die zij als de eigenaar bestempelt. Appie, zo noemen de buurtbewoners hem, was sinds enige tijd geen eigenaar meer. Hij had de zaak overgedragen aan een 23-jarige Marokkaanse vrouw die nog zwaargewond in het Erasmus MC ligt. ‘Ze heeft vijf kogels in haar lichaam’, zegt de buurtbewoner. Volgens hem zijn de slachtoffers niet alleen beschoten, maar ook met messen bewerkt.

Appie, een Kaapverdiaan wiens volledige naam Alberto Jose Frances luidt, zou volgens een andere bewoner van de Schiedamsesingel regelmatig feesten voor de buurt hebben georganiseerd op het plein tegenover de zaak. ‘Daar was niet iedereen blij mee, want het was een takkeherrie tot diep in de nacht’, zegt de man.

Volgens hem had Appie net alles weer op orde, toen in 2003 Inn & Out maanden dicht moest op last van de burgemeester. Op 2 augustus van dat jaar schoot een man met een automatisch wapen op mensen op het terras. Een Rotterdammer raakte daarbij gewond.

Een buurman van het café: ‘Dit is overdag een rustige buurt, maar ’s avonds hangen hier allemaal vreemde figuren rond. Ze zetten hun dure auto’s zomaar op het plein neer. Zo’n zaak hoort hier niet thuis.’

De politie wil niet ingaan op de uitlatingen van de buurtbewoners. ‘We zijn volop bezig met het onderzoek, dat zich richt op het vinden van de daders. We gaan niet in op speculaties’, aldus maandag een woordvoerder van de Rotterdamse politie.

De mensen die bloemen leggen op de herdenkingsplek, willen niets zeggen. ‘Dit had niet mogen gebeuren’ en ‘Waarom’ staat er op de kaartjes. Tussen de bloemen en de kaarsjes ligt ook een tennisracket. Appie was een fervent tennisser.

Reageer op dit artikel