artikel

Chronologie ontvoeringszaak cateraar Melchers

Horeca

Cateraar Claudia Melchers, eigenaresse van het Amsterdamse cateringbedrijf CMC, werd op 12 september ontvoerd vanuit haar woning annex bedrijf in Amsterdam-Zuid. Vrijdag 4 november gaf de chef van de centrale recherche van de Amsterdamse politie, W. Woelders, een feitenoverzicht van de ontvoering en de ontknoping. Hieronder volgt een beknopte weergave daarvan.

12 september
Claudia Melchers wordt telefonisch benaderd voor een afspraak in het kader van haar cateringbedrijf. Om tien uur ’s avonds melden zich twee mannen bij haar woning, later volgt een derde. Melchers vertrouwt de zaak niet, kan haar man niet bereiken en vraagt de buurman bij haar te komen.
De drie mannen binden de buurman vast op een stoel en bedreigen hem met een vuurwapen. Claudia Melchers wordt eveneens vastgebonden en uit de woning meegenomen, in een plastic kist. De twee kinderen van Melchers maken de buurman los, waarna alarm wordt geslagen. De politie haalt de vader van Claudia naar Amsterdam. Claudia Melchers wordt naar een vakantiewoning in de buurt van Doetinchem gebracht en vastgehouden, 48 uur lang.

13 september
De politie is een grootschalig onderzoek begonnen, met zestig rechercheurs. Het Openbaar Ministerie zet twee officieren van justitie op de zaak. De eerste tips druppelen binnen.

15 september
Claudia Melchers wordt vrijgelaten in de buurt van het station in Arnhem. Zij meldt zich bij haar familie en de politie. De politie krijgt circa tachtig tips binnen.

16 september
Uit verklaringen van Claudia Melchers blijkt dat zij onder voorwaarden is losgelaten. Het slachtoffer moest 5 miljoen euro regelen, die later betaald zou worden. Ontvoerder Izaan M. eiste een voorschot van 60.000 euro, aldus de verklaringen van Claudia Melchers. Zij sprak met M. af dat zij via een nog te openen Hotmailaccount per e-mail zouden communiceren. Niet door elkaar berichten te sturen, maar door opgeslagen berichten van elkaar te lezen.

19 september
Claudia Melchers opent de Hotmailaccount. De politie houdt de correspondentie in de gaten en overlegt met Claudia over de inhoud ervan.

22 september
De politie vindt de vakantiewoning waar Melchers is vastgehouden. De daaropvolgende dagen verricht de politie uitvoerig sporenonderzoek en vindt bruikbare sporen.

25 september
De politie brengt Melchers naar de vakantiewoning. Zij bevestigt dat dat de plek is waar zij is vastgehouden, aan de hand van specifieke details.

26 september
De politie traceert de bestelbus waarin Claudia Melchers is ontvoerd. Vader Melchers looft een beloning van 1 miljoen dollar uit voor de gouden tip. De politie krijgt vijf bruikbare tips, maar die leiden niet tot de oplossing.

27 september
De politie arresteert twee vrouwen in Gelderland. Een van hen blijkt de bus te hebben gehuurd, de ander had de vakantiewoning op haar naam staan. Op Curaçao houdt de politie verdachte Quentin W. aan. Hij is op 19 september naar Curaçao gevlogen. Hij bekent.

28 september
De politie pakt op Curaçao Lorenzo M. op. Hij wordt beschouwd als het brein achter de ontvoering. De twee vrouwen die op 26 september zijn gearresteerd, worden heengezonden.

30 september
Quentin W. wordt naar Nederland overgebracht. Op Curaçao arresteert de politie Patricio W.

Oktober
De bedreigingen aan het adres van Claudia Melchers duren voort, via het e-mailcontact dat zij met Izaan M. onderhoudt. Hij dreigt haar, dan wel haar familie iets aan te doen als er niet wordt betaald. Er worden twee afspraken in Amsterdam georganiseerd waarbij het geld had moeten worden overgedragen. Claudia Melchers komt daarbij niet opdagen, in overleg met de politie. De politie observeert een man en een vrouw die het geld in ontvangst hadden willen nemen.

23 oktober
De Braziliaanse politie arresteert Izaan M. in Rio de Janeiro. In Schiedam arresteert de politie de 39-jarige Louellar R.. Zij was degene die het geld in Amsterdam in ontvangst had willen nemen. Ook haar mannelijke partner wordt aangehouden. De man wordt heengezonden, Louellar R. blijft vastzitten.