artikel

De geschiedenis van de Beaujolais Primeur

Horeca

De Beaujolais staat bij velen bekend om zijn Beaujolais Primeur. Eigenlijk jammer, want de Beaujolais heeft veel meer te bieden dan deze makkelijk wegdrinkende wijn. De Cru’s uit de Beaujolais bijvoorbeeld zijn prachtige wijnen, van de meest verfijnde en verleidelijke tot de meest robuuste.

Het begon in de jaren 60 met de meest slimme zet op het gebied van marketing in de wijnbouwgeschiedenis. Er werd handig gebruik gemaakt van de Gamaydruif, die zich leent voor een snelle wijnbereiding. Men werkte een bijzondere methode van vinificatie uit, volgens het principe van de zogenaamde “koolzuurmaceratie” (macération carbonique). Tijdens dit proces blijft niet alleen het fruitige van de Gamaydruif volledig bewaard, maar ontstaan er ook wijnen die je bij voorkeur zo jong mogelijk moet drinken. Hiermee was de Beaujolais Primeur geboren. Deze wijn kan vanaf de derde donderdag in november gedronken worden en is tot 31 januari in de handel. In amper een paar jaar tijd heeft de fris en fruitige, makkelijk wegdrinkende Beaujolais Primeur alle landen van Europa, Azië en Amerika veroverd.

De verkoop is ongeveer 400.000 hl per jaar, wat neerkomt op een derde deel van de totale wijnproductie uit dit gebied. Elk jaar is het groot feest als de maand november is aangebroken. De handelaren bottelen hem zo snel mogelijk. In de nacht na het vrijgeven van de wijn vertrekken talloze vrachtwagens en auto’s luid toeterend vanaf de kelders in de Beaujolais om op de derde donderdag in november de Beaujolais Primeur te presenteren. In de vroege ochtend stijgen vanuit Parijs tientallen vrachtvliegtuigen op naar Japan, Canada en de Verenigde Staten om ook daar de Beaujolais Primeur gekte over te brengen. Voor de Engelsen begint de beroemde “Beaujolais Race” om klokslag middernacht. Hierbij is het de bedoeling dat een onderdaan van Hare Majesteit als eerste, op een vooraf bepaalde plaats aan de rand van Londen, de allereerste fles van het jaar aan zal bieden.

Cru’s van de Beaujolais
De Beaujolais, een grote wijnstreek uit de Bourgogne, toont een land van heuvels en rotsachtige gebergten. Een mozaïek van lapjes grond, waarop de wijnstokken tot 450 meter hoogte staan zodat ze de meeste zon vangen. Beschermd tegen de westenwinden door de heuvels van de Beaujolais, genieten ze van een veel zachter klimaat dan de druiven in de rest van de Bourgogne. In de wijnen van de Beaujolais onderscheidt men vier niveaus, te weten (in volgorde van toenemende kwaliteit): Beaujolais, Beaujolais Supérieur, Beaujolais-Villages en de Cru’s (Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Regnié en Saint-Amour).

Reageer op dit artikel