artikel

Guave

Horeca

Guaves zijn bol- of eivormige bessen. De lengte kan variëren van circa 3 – 10 centimeter, de schil is vaak iets bobbelig.

Koopinfo & Bewaren:
Een rijpe guave geeft bij lichte druk mee en is fel groen of geel (hangt van de soort af), maar het is makkelijker om op de geur af te gaan; een rijpe guave verspreidt een heerlijke bloemengeur.
Guaves voor de export worden geplukt als ze nog hard en onrijp zijn omdat ze dan beter vervoerd kunnen worden. Ze zijn dan bleek van kleur.
Op kamertemperatuur rijpen harde onrijpe guaves na, maar het kan soms lang – 1 tot 3 weken – duren voordat ze rijp zijn.
Tip: In een papieren zak gaat het sneller, vaak al in 3 – 4 dagen (omdat het ethyleengas dat ze tijdens het rijpen afscheiden in de zak blijft).
Rijpe guaves moeten snel opgegeten worden, bewaar ze alleen in noodgevallen nog 1 -2 dagen in de koelkast.

Smaak:
Als het goed is doet de smaak van een guave denken aan een mengeling van aardbeien, peren en perziken.
Doordat guaves onrijp geplukt worden kan de smaak soms tegenvallen.

Verkrijgbaar & Herkomst:
Oorspronkelijk komt de guave uit tropische streken van Amerika, maar de vrucht is inmiddels over vrijwel alle tropische gebieden van de wereld verspreid. Daardoor zijn ze in principe het hele jaar door verkrijgbaar.

Grote producenten zijn: Mexico, Florida, Californië, Hawaï, Brazilië, Zuid Afrika, India, Maleisië, Thailand, Israël, Egypte en Sicilië.

Schoonmaken:
Van buiten naar binnen bekeken bestaat een guave uit een schil, een dikke laag vruchtvlees en een geleiachtige massa met eetbare pitjes er in.
Afhankelijk van de variëteit kan het vruchtvlees wit, zalmroze of geel gekleurd zijn.

Snijd een guave door en lepel hem uit (zo op eten of door een zeef drukken)
of:
Schillen, in vieren snijden, de pitjes verwijderen en het vruchtvlees klein snijden voor blokjes guave (bijvoorbeeld voor in een fruitsalade).

Reageer op dit artikel