artikel

Toon Engelbertink

Horeca

Wat beweegt Toon Engelbertink? Wat vindt hij belangrijk in zijn werk en leven? Sander van Werkhoven van Misset Horeca sprak de 55-jarige eigenaar van De Engel begin januari nog. Lees hier Toon’s drijfveren.

Drijfveer
‘Horeca is voor mij een vanzelfsprekendheid. Ik heb ook nooit wat anders willen doen. Ik vermaak me dan ook nog prima. Als je het werk een beetje goed verdeelt is het geen zwaar beroep. Ik ben inmiddels op een leeftijd dat ik geen 80,90 uur meer sta te werken. En dat kan ook.

‘Ik vind het bij veel kasteleins een tekortkoming dat ze niet meer weten van een win of distillaat dan dat het uit een fles komt. De herkomst van een product dat vind ik belangrijk. Dat een boer eerst het graan heeft geoogst waarmee de distillateur uiteindelijk aan het werk gaat wordt bijvoorbeeld sterk ondergewaardeerd. Hier niet’.

‘Na drie weken vakantie wil ik altijd weer graag naar mijn eigen café. Omdat ik denk dat je daar iets wezenlijks te doen hebt, het de mensen naar de zin maken.

Carnaval
‘De carnavalsoptocht in Oldenzaal is één van de grootste in het land. Daar kunnen ze in het zuiden nog een puntje aan zuigen. Zeker 150.000 mensen komen er dan hier naar de stad. Ik doe er niet aan mee. Zondag en maandag ben ik dicht. Net als trouwens eerste kerstdag. Ik heb daar geen zin in. Dan zou ik alles eruit moeten halen wat hier aan de wanden hangt en verder nog staat. Dat heb ik er niet voor over’.

De baas
‘Tja, wat voor baas ben ik? Ik voel me geen baas. Ik ben gewoon iemand van hier en zo gaan we ook met elkaar om. We donderjagen achter de bar. Maken grapjes met elkaar. In wezen vind ik dit ook een grappig beroep. We maken hier ook veel grappen. Het werken gaat zo makkelijk Het overleg gaat ook op een bijna speelse manier’.

Ontspanning
‘Ik ben gek op cafés aan het water. In Friesland en de kop van Overijssel heb je zo een paar prachtige zaken. Geertien, in Muggenbeet bijvoorbeeld. Op een uur en een kwartier rijden hier vandaan heb ik een klein bootje liggen. Het is bepaald geen straf om daar naar toe te gaan.

‘Ik kan ook ontspannen als ik werk. Eén keer in de maand doe ik de boekhouding, onzin om dat wekelijks te doen, en als het mooi weer is gooi ik alles in een doos en neem het gewoon mee naar de boot. Dan vaar je weliswaar niet, maar zit je wel lekker buiten.’s Avonds een potje bier erbij’.

Bekijk hier een paar portretten:

 
 
 

Gasten over De Engel

Reageer op dit artikel