artikel

Kookdemonstraties

Horeca

Geef een Chinese én een Nederlandse topkok dezelfde ingrediënten; wat wordt dan het culinaire resultaat? Deze vraag staat centraal op de kookdemonstraite ‘East meets West’. De presentatie laat zien waartoe andere technieken en kruiden leiden. Jonnie Boer en Cees Helder laten met Chinese kookmeesters uit China zien of de oosterse en westerse keuken alleen maar verschillen hebben of ook overeenkomsten. Deze bijzondere culinaire ontmoeting vindt plaats op maandag 9 januari 2006, in het Aziatisch paviljoen van Horecava 2006.

East meets West is een initiatief van de sectoren Restaurants en Chinees-Indische bedrijven van Koninklijke Horeca Nederland. Zij willen hiermee kennis en ervaring uitwisselen tussen twee verschillende culinaire culturen en dat zichtbaar maken voor een breed publiek. Daarom kijkt East meets West ook naar de culinaire geschiedenis en laat daarbij de verschillende kookstijlen tot leven komen.

Cees Helder van Parkheuvel vertegenwoordigt de klassieke keuken, Jonnie Boer van De Librije de nieuwe culinaire generatie en ook de vegetarische keuken komt aan bod. Deze Nederlandse topcuisiniers generatie en ook de vegetarische keuken komt aan bod. Deze Nederlandse topcuisiniers koken gelijktijdig met hun Chinese collega’s zodat de bezoeker zelf kan vergelijken. Vanuit China worden hiervoor drie topchef-koks ingevlogen, ieder veelvuldig prijswinnaar. Xiong Zhou leidt tevens jonge koks op en is o.a. onderscheiden met de titel ‘Chinese meester in de Kookkunst’.

Chinese keuken in Nederland
De sector Chinees-Indische bedrijven is volop bezig met het enthousiasmeren van Nederlanders voor de rijke Chinese culinaire cultuur. Vorig jaar resulteerde dit in de introductie van de Nieuwe Chinese Menukaart. Deze kaart was een pleidooi voor het vernieuwen van de aangeboden gerechten. Nu, een jaar later, hebben ruim 200 Chinees-Indische restaurants de kaart in hun eigen bedrijf geïntroduceerd.

Reageer op dit artikel