artikel

‘Meer deelnemers nodig kampioenschap instellingenkoks

Horeca

´Het Nationaal Kampioenschap Instellingenkoks moet meer deelnemers trekken. Dit jaar waren het er maar vier. Voorheen was dat aantal twintig.’ Woorden van de winnaar van dit jaar, Johan Steenbakkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven tijdens de afsluitende (donder)dag op de Horecava.

De door het Koksgilde georganiseerde wedstrijd kende ondanks het geringe aantal deelnemers een goed niveau, aldus de jury. ´Er werden mooie dingen gekookt.’ Maar als het deelnemersaantal volgend jaar niet boven de vijf komt, dan is presentator Martin Hoppers er niet meer bij.

Wie volgend jaar sowieso niet meer meedoen zijn de nummers twee en drie, respectievelijk Ben Ellenbroek van Zorgcentrum het Zand in Zwolle en Sjaak de Fouw van Stichting ter Weel in Yerseke. De laatste wil dat ´de jongeren het overnemen’. Ellenbroek vind het wel mooi zo. Van nummer vier André Brandsma van Mariënhaven in Warmond is het onbekend of hij er in 2007 weer bij is. Volgens Theo Pieper van Koksgilde wordt er volgend jaar nog meer aan promotie gedaan om het deelnemersaantal te verhogen. ´We gaan iedere kok in elke instelling benaderen.’

De tot tranen toe geroerde winnaar Steenbakkers is er sowieso bij om zijn titel te verdedigen. ´Geëmotioneerd? Ja, want na het winnen van het Zilveren Koksmes in ´87 en ´91 nu het Gouden Koksmes, daar doe je het voor. En voor mijn vrouw en vijf kinderen. Bovendien vind ik dat instellingenkoks zich meer moeten laten zien. Het zijn niet alleen de koks in de horeca die kunnen koken.’

Zien en lezen met welke gerechten de instellingenkoks deelnamen? Kijk in het nieuwe nummer van Misset Catering.

Reageer op dit artikel