artikel

Den Blijker start in nieuwe voedselhal

Horeca

Herman den Blijker krijgt een belangrijke rol in de nieuwe overdekte voedselmarkt in Rotterdam. De topkok selecteert acht restaurants voor het horecagedeelte van de in 2009 startende markthal. Den Blijker begint er zelf een visrestaurant.

De overdekte voedselmarkten zijn al enige tijd enorm populair in Londen, Barcelona en Stockholm. Net als in die Europese topsteden vormen ook in Rotterdam vlees, vis, kip en andere verse producten de hoofdmoot.

De nieuwe hal komt aan het langgerekte plein de Binnenrotte in het centrum van de stad en bestaat uit een boogvormig gebouw van 110 bij 70 meter en veertig meter hoog. De investering bedraagt 120 miljoen euro. De gemeente telt 35 miljoen euro neer voor de aankoop van de huidige parkeergarage.

‘Een kathedraal voor Rotterdam’, omschrijft projectontwikkelaar Provast het toekomstige gebouw. Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV, beroemd van het Nederlandse paviljoen op de wereldexpo in Hannover, is ontwerper van de markthal.

Volgens de gemeente is de overdekte markt nodig vanwege veranderde wetgeving. Rauw vlees mag niet meer vanuit de openlucht worden verkocht, vis alleen nog maar vanuit koelwagens. In de hal kunnen zestig tot zeventig marktkooplieden met hun verse waar terecht. Daarnaast komt 4500 vierkante meter aan horeca en winkelruimte, 246 huur- en koopappartementen, een ondergrondse supermarkt en een parkeergarage.

Reageer op dit artikel