artikel

Kwetsbare groente

Horeca

Spinazie is een verzamelnaam voor een groen blad met harde nerven. Echte spinazie behoort tot de familie van de ganzenvoetachtigen, waartoe ook de rode bietjes en warmoes behoren. Echte spinazie is een éénjarig gewas. Vroeger was spinazie een verzamelnaam voor bladgroente zoals zuring, postelein en raapstelen.

Spinazie is waarschijnlijk afkomstig uit Zuid-West Azië of het westen van de Himalaya en werd voor het eerst door de Perzen geteeld. Zij brachten het in de zevende eeuw vanuit Nepal naar China. In de elfde eeuw werd spinazie voor het eerst in Europa geintroduceerd door de Moren in Spanje. De naam spinazie komt uit het Arabisch. Spinazie heeft zachte, donkergroene bladeren. De zomervariant heeft ronde bladeren, de bladeren van de wintervariant zijn stekeliger.

Waar moet u op letten als u spinazie koopt
Let er bij aankoop op dat de bladeren er fris groen en stevig uitzien. Verslenste, gele of gekneusde bladeren zijn af te raden. Spinazie bestaat overwegend uit water en is dus zeer kwetsbaar. Gebruik daarom de spinazie het liefst op de dag van de aankoop.

Bewaaradvies
Spinazie kunt u het best zo vers mogelijk eten. De kwaliteit van de bladeren gaat namelijk snel hard achteruit. Spinazie is in de koelkast 1 tot 2 dagen te bewaren. Spinazie kan niet opnieuw worden opgewarmd. Bij opwarming wordt de stof nitraat, die vervuldig in de groente voorkomt, omgezet in nitriet en dit is schadelijk voor de gezondheid. Spinazie kan wel worden ingevroren. Blancheer en paar bladeren tegelijk en pers het water eruit. U kunt ingevroren spinazie maximaal een jaar bewaren.

Schoonmaken en bereiden
Spoel eerst grondig in koud water tot alle zand weg gewassen is. Laat de spinazie vervolgens uitlekken of leg ze op een schone keukendoek. Verwijder de harde nerf. Vouw het blad in de lengte en trek het steeltje in de richting van de punt van het blad los.

Spinazie kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Om spinazie te koken volstaat het water toe te voegen en de pan met een deksel te sluiten. Laat de spinazie na het koken uitlekken of duw het kookvocht uit de spinazie. Spinazie slinkt heel erg tijdens het koken. Misreken u daarom niet. Per persoon heeft u ongeveer 200 tot 300 gram rauwe spinazie nodig.

Bekijk hier een aantal heerlijke recepten met spinazie:
Aardappel-spinazieschotel met kaas-notenkorstje
Gestoomde provençaalse spinazie
Spinazietaartje
Lasagne met spinazie en ham

Tips:

  • De klassieker: spinazie met melksaus of room
  • Spinazie is lekker bij kalfsvlees, gevogelte of vis
  • Spinazie is zeer geschikt om soep van te maken
  • Spinazie kunt u verwerken in omeletten en quiches
  • Spinazie is geschikt om vlees of vis mee op te vullen
  • Spinazie kan ook worden geroerbakt. Met een uitje, Italiaanse kruiden en reepjes rauwe ham maakt u een lekkere wokschotel.
  • Reageer op dit artikel