artikel

Nijmegen zet de toon voor erotische dansfeesten

Horeca

Organisatoren van de zeer populaire erotische discofeesten houden met argusogen in de gaten wat er gebeurt met het seksverbod dat vorige week is uitgevaardigd tegen de zaterdag in Nijmegen gehouden danceparty Erotixx. Het verbod kan veel gevolgen hebben voor de drukbezochte festijnen, aldus David Brons, directeur van de Nijmeegse megadisco The Matrixx, die Erotixx organiseert.

De gemeente Nijmegen en de politie lieten The Matrixx woensdag weten dat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) seks in openbare gelegenheden verbiedt. The Matrixx mocht tijdens het erotische feest zaterdag dan ook geen darkroom inrichten of elders in het gebouw seks toestaan.

Ook mag The Matrixx de posters voor het driemaandelijke festijn Erotixx, waarop de aanwezigheid van lapdancers en een darkroom staan vermeld, niet meer gebruiken. Volgens Brons hebben politie en gemeente zaterdagavond niet gecontroleerd of bezoekers van Erotixx zich aan het verbod hielden. The Matrixx had zelf wel bewakers belast met toezicht in de darkroom. Die hebben geen overtredingen geconstateerd, aldus Brons. ‘Maar het was wel erg druk en er liepen veel meer mensen door de darkroom dan gewoonlijk’, zegt hij.

Volgens de politie heeft The Matrixx op grond van de APV een vergunning voor het houden van een seksinrichting nodig om een erotische party met de mogelijkheid van seks te mogen organiseren. Waarschijnlijk gelden vergelijkbare voorschriften ook in andere gemeenten, al heeft elke gemeente wel een eigen APV. Vooral de organisatoren van nog veel ruigere feesten zoals Wasteland zijn bang dat de Nijmeegse aanpak navolging krijgt, wat het einde zou betekenen voor hun party’s.

Enkele Nijmeegse politieke partijen hebben volgens Brons aangekondigd dat zij vragen gaan stellen over het uitgevaardigde seksverbod. The Matrixx wacht die discussie af voordat er nieuwe posters worden gedrukt voor de volgende Erotixx, op 15 april.