artikel

Productinformatie Hollandse garnalen

Horeca

De Hollandse garnaal is één van uitgesproken specialiteiten van de Nederlandse visserij. Noordzeegarnalen verschillen niet alleen in kleur en grootte van de andere soorten die in de viswinkel worden aangeboden. Er is ook een duidelijk verschil in smaak en prijs. De smaak van de buitenlandse ‘roze’ garnalen is minder uitgesproken.

Verkrijgbaarheid
Het gehele jaar door is de Hollandse garnaal verkrijgbaar, met een duidelijke piek tussen april-mei en november.

Gepelde garnalen hebben een zoetige, roomachtige geur en een malse, stevige structuur.

Uiterlijk
De Hollandse garnaal is grijsbruin van kleur en heeft een afgeplat lichaam. Maximale lengte 5-8 cm.

Informatie
De visserij op Noordzeegarnaal gebeurt met kotters die zijn uitgerust met zogenaamde boomkornetten; netten die naast de kotter worden voortgesleept. Aan boord worden de garnalen direct gewassen, gekookt en gekoeld. Een garnalenkotter is altijd gemakkelijk te herkennen aan de grote kookpot op het dek. Bij aankomst op de afslag worden de garnalen gekeurd, gezeefd, gewogen en direct via de klok geveild. Vervolgens gaan de garnalen naar de pelateliers of pelmachines. Het pelproces is bewerkelijk. De Hollandse garnaal is klein en daarom heel moeilijk machinaal te pellen. Het handmatig pellen is daarentegen in ons land, vanwege de hoge loonkosten, veel te kostbaar. Slechts op bescheiden schaal worden hier in pelateliers garnalen handmatig gepeld. De Nederlandse garnalensector heeft daarom in lage loonlanden, zoals Polen en Marokko pelateliers opgezet. Hier worden de garnalen volgens de strenge Nederlandse normen gepeld.

Leuke wetenswaardigheden
Het pellen van garnalen gaat als volgt: neem met de linkerhand de kop tussen duim en wijsvinger, met de rechterhand de staart. Knijp licht in de kop en trek tegelijkertijd aan de staart. Daardoor laat het staartschild los en kan de garnaal uit het kopgedeelte getrokken worden.

Voorkomen/vangst
Oostelijke Atlantische Oceaan, van Noorwegen en de Noordzee tot Portugal en Zuid-Spanje; Oostzee tot Zuidwest-Finland; Middellandse en Zwarte Zee.

Enkele garnalenrecepten:
Nacho’s met garnalensalade
Mini quichepuntjes met garnalen

Wetenswaardigheden & Tips

 • Vers gevangen garnalen zijn min of meer doorzichtig. Men kookt ze direct na de vangst aan boord van het schip. De garnalen kleuren dan bruingrijs.
 • Bewaar garnalen altijd in de koelkast Pel garnalen op een koele plaats en nooit in de zon!
 • Van 500 gram ongepelde garnalen blijft ongeveer 150 gram gepelde garnalen over.
 • Verse gekookte garnalen kunnen goed ingevroren worden. Laat ze in de koelkast ontdooien en eet ze het liefst dezelfde dag nog!
 • Hollandse garnalen die we in de winkel kopen, zijn al gekookt. Voor warme gerechten hoeven ze dus alleen nog maar even opgewarmd te worden. Zo kort mogelijk, want anders worden ze droog en taai.

Wist u dat?

 • Hollandse garnalen ook wel grijze garnaal of Noordzeegarnaal wordt genoemd?
 • De garnalenkroket een klassieker is op de Belgische menukaart?
 • De grootste garnalenhaven in Lauwersoog in de provincie Groningen ligt?
 • De schalen van garnalen heel geschikt zijn om bouillon van te maken?
 • De garnalen volgens strenge Nederlandse normen in ateliers in Marokko en Polen worden gepeld.
 • Reageer op dit artikel