artikel

Pittige knol

Horeca

Het is weer tijd voor venkel. De knol, in feite de verdikte stengelvoet van de venkelplant, wordt van april tot december aangevoerd. De vorm van de knol varieert van plat tot bolrond. Bij aankoop hoort de kleur van de venkelknol blank tot lichtgroen te zijn. De smaak van venkel is anijsachtig, met een zoete maar toch pittige touch. Venkel is zowel rauw als warm te eten. Door verhitting wordt de smaak van de knol zachter. Venkel kan worden gekookt, gestoomd, gestoofd, gepureerd of in soepen worden verwerkt. Rauw verwerkt is venkel een echte eetlustopwekker. Vul venkelbladeren met fijngesneden venkel, sinaasappel en kaas en serveer deze pakketjes als voorgerecht. Een ideale start voor het diner.

Aankoopadvies
Venkel wordt van april tot december aangevoerd. Bij aankoop hoort de kleur van de venkelknol blank tot lichtgroen te zijn. Koop geen venkel die bruin verkleurd of verschrompeld is. Oude venkelknollen zijn namelijk te vezelig van structuur. Men rekent ongeveer 250 tot 300 gram gekookt venkel per persoon. Voor salades rekent men 100 gram.

Bewaaradvies
Bewaar de venkel bij voorkeur op een koele plaats in een plastic zak, maar nooit te lang. Venkel blijft maximaal 1 week houdbaar als u hem in de koelkast bewaart.

Bereidingswijze:
Venkel kan zowel rauw als warm gegeten worden. Raus is de smaak het sterkst. Rauwe venkel geldt bovendien als een echte eetlustopwekker. Verder kan men de venkel koken, stomen, stoven, pureren of in soepen verwerken. Telkens kunnen de bladstelen gebruikt worden als garnering of smaakversterker.

Reageer op dit artikel