artikel

Andijvie

Horeca

Andijvie is als sinds jaar en dag één van de populairste bladgroenten die verkrijgbaar is. Er bestaan twee soorten andijvie: de krulandijvie en gewone andijvie. Beide soorten worden zowel verbouwd in kassen als op ‘de volle grond’: gewoon in de buitenlucht op de akkers. Andijvie heeft een sterke, frisse, pittige smaak met een heel licht bittertje op de achtergrond en kunt u rauw (als salade met wat dressing bijvoorbeeld op een broodje gezond) en gekookt opdienen. Bovendien bevat andijvie veel vitamines en mineralen.

Verkrijgbaarheid

De grootste aanvoer van Nederlandse andijvie vindt plaats van april tot en met oktober. In maart begint al een beetje op gang te komen.

Aankoopadvies

Als u andijvie koopt, let u er dan op dat het blad groen en vrij stug is. De beste keus is een krop met lang, kort, smal of breed blad. Het hart is lichtgroen of geel van kleur.

Bewaaradvies

Een krop andijvie kan – onverpakt – een paar dagen in de groentela van uw koelkast worden bewaard. Bij schoongemaakte en voorgesneden andijvie staat de uiterste verkoopdatum op de verpakking. Gekrulde andijvie is kwetsbaarder kan minder lang bewaard worden. Andijvie kan ingevroren worden. De blancheertijd is drie minuten.

Bereidingswijze

Ontdoe de krop andijvie van de buitenste bladeren en stronk. Snijd de krop vervolgens in de lengte in vieren. Was de groente vervolgens tweemaal in koud water (goed uit laten lekken) en snijd deze in reepjes.

Tips

Bij rauwe andijvie in salades of een aardappelstamppot kunt u uitgaan van 150 g per persoon. Voor gekookte andijvie kunt u rekenen op 300-500 g per persoon.

Bekijk hier een aantal heerlijke recepten met andijvie:

Italiaanse verse kruidenstamppot met geitenkaas

Italiaanse andijviestamppot met geitenkaas

Gestoomde andijvie met appel en pindasaus

Andijvie met rozijnen en cranberries

Tips

  • Kooktip: serveren met groene pestosaus, zongedroogde tomaat en olijven
  • Roerbaktip: in repen in olie met sjalot, knoflook, varkensvleesreepjes en ketjap
  • Smoortip: samen met ui, kerrie, appel en bestrooien met geraspte kaas.
  • Stoomtip: samen met partjes appel, peer of tomaat

Reageer op dit artikel