artikel

Heldergroene en knapperige buitenbladen wijst op verse bloemkool

Horeca

Bloemkool behoort tot de ‘lichtere’ koolsoorten, concreet betekent dat eigenlijk ‘licht verteerbaar’. Maar er is nog een meer letterlijke betekenis van toepassing: bloemkool houdt de consument slank met slechts 24 kcal per 100 gram (geen idee hoe weinig dat is). Het bevat dan weer wel veel vitamine C, een enkele portie bloemkool zou zelfs volstaan om in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te voorzien.

In langvervlogen tijden was bloemkool een geliefde groente (ondermeer bij de Romeinen), maar tegenwoordig vindt men de smaak maar gewoontjes. Men kookt bloemkool vaak te lang en dompelt de brokstukken vervolgens onder in een bad van elastische kaassaus, zogezegd om het wat aantrekkelijker te maken. Zonde! De smaak van bloemkool komt het best tot zijn recht als je de groente precies gaarstooft. Het is ook mogelijk de bloemkoolroosjes los te snijden van de stronk en die te bakken in een rijkelijke hoeveelheid (olijf)olie. Gebruik daarvoor een grote braadpan of wok met deksel (indien nodig een tikkeltje water toevoegen en kort stomen).

Aankopen

De witte bloemkool is vanaf februari tot december verkrijgbaar. De groene bloemkool daarentegen is beschikbaar van mei tot december. Bij de aankoop moet de bloemkool een vaste structuur en een mooie witte kleur hebben. Als de bloemkool een ‘wollig’ uitzicht heeft, wijst dat erop dat de bloemknoppen reeds open zijn. Of de bloemkool echt vers is, kunnen we ook zien aan de buitenste bladeren die heldergroen en knapperig horen te zijn. Af te raden zijn bloemkolen met bruine vlekken.

Bewaren

Bewaar de bloemkool in een open zak (om het uitdrogen te vermijden) op een zo koel mogelijke plaats. Op een koele plaats is de kool 2 dagen houdbaar en in de koelkast ongeveer een week. Gekookte bloemkool bederft gauw. Hoe ouder de groente, hoe sterker de geur en de smaak.

Juiste bereiding

Voor het gebruik verwijdert u de bladeren en de meest harde gedeelten van de stronk. Vervolgens wast u de kool onder stromend water. Leg de bloemkool 10 minuten met de stronk naar boven in gezouten water als er nog insecten op de kool zitten. De bloemkool kan zowel in zijn geheel als in niet al te kleine roosjes bereid worden. Veelal wordt de bloemkool eerst gekookt. Kook de kool gedurende 15 tot 20 minuten in ruim water met wat zout. Door met een vork in de stronk te prikken kan men nagaan of de groente beetgaar is. Laat de kool vervolgens uitlekken en verwerk ze volgens het gekozen recept. Bloemkool hoeft echter niet altijd gekookt te worden. Ze is ook uiterst geschikt als knapperige dipgroente.

Bekijk hier een aantal heerlijke recepten met bloemkool:

Bloemkool met Italiaanse tomatensaus

Bloemkoolfritters met sesam

Gestoomde bloemkool met chorizo

Bloemkoolmousse voor twee

Variaties

  • verwerken in hartige taart
  • serveren met kerrie- of tomatensaus
  • blancheren, door beignetbeslag halen en frituren
  • roosjes serveren met een dipsaus als hapje
  • Reageer op dit artikel