artikel

Het lekkerste van de lente

Horeca

Net als de eerste krokussen, zijn jonge raapstelen echte lentebodes. Deze ‘vergeten’ groenten smaken ouderwets goed. Daarom presenteren wij u in de Horecakalender vijf heerlijke recepten met raapstelen: gezond en tijdloos lekker.

Raapstelen zijn de voorjaarsgroente bij uitstek. Het jonge loof van knolraap, koolraap of Chinese kool wordt in zijn geheel geoogst en meestal in bosjes verkocht. Raapstelen zijn volop te koop van februari tot eind mei. In juni, september en oktober is er een kleine aanvoer. Ze zijn gekookt of geroerbakt erg lekker (200 gram per persoon) maar ook rauwe raapstelen zijn niet te versmaden, bijvoorbeeld in salade of door een stamppot (125 gram per persoon).

Hoe blijven ze lekker?

Serveer raapstelen liefst zo vers mogelijk. Bewaar ze in ieder geval niet langer dan 2 dagen in een vochtige doek in de groentela. Als de worteltjes er nog aanzitten, kunt u raapstelen ook bewaren in een pot met laagje wat met daaroverheen een plastic zakje.

Haal voor gebruik met een scherp mes de worteltjes eraf. Maak het elastiekje los, maar houd het bosje bij elkaar en haal het in zijn geheel een paar keer door ruim water.

Bekijk hier raapsteelrecepten: