artikel

Productinformatie Croissant

Horeca

Een croissant (Frans voor wassende maan) is een broodje van opgerold bladerdeeg dat voor het bakken in de vorm van een halve maan wordt gebracht. De croissant is het traditionele ontbijtbroodje van Frankrijk. De croissant komt echter oorspronkelijk uit Oostenrijk.

Volgens de overlevering groeven de Turken, tijdens de Turkse belegering van Wenen in 1683, een tunnel onder de stad, welke uit kwam bij een bakkerij. De bakkers sloegen alarm waardoor de Turken werden verslagen. Als overwinningssymbool werd een halve-maansvormig broodje gebakken, dat we nog steeds kennen als de croissant.

Waarschijnlijker is het dat de croissant is ontstaan uit een recht broodje dat na de terugtrekking van de Turken, om hen te bespotten, in de vorm van een halve maan werd verkocht. De halve maan was de afbeelding die de Ottomanen op hun vlag voerden. Marie-Antoinette, (1755 – 1793), echtgenote van Lodewijk XVI introduceerde het broodje in Frankrijk.

Recept

Ingrediënten voor 8 stuks:

  • 7 gram gist
  • 1 theelepel suiker
  • 1 dl melk
  • 15 gram gesmolten boter
  • 1 eetlepel suker
  • 250 gram bloem
  • 2 theelepels zout
  • 80 gram koude roomboter
  • bloem
  • 1 losgeklopt ei

Bereidingswijze:

Los 1 theelepel suiker in wat warme melk op en besprenkel hiermee de gedroogde gist. Laat dit vervolgens 10 minuten inwerken. Meng de rest van de melk met gesmolten boter, de suiker en het gistmengsel. Zeef de bloem met het zout en roer dit erdoor. Kneed het geheel goed door en laat het vervolgens 1 uur rijzen.

Bestrooi een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een lap die 3 keer zo lang is als breed. Snijd de roomboter in zeer dunne plakjes en verdeel deze over 2/3 van het deeg. Vouw het deeg in de lengte in drieën, de lege lap eerst. Laat het deeg minstens 30 minuten afgedekt in de koelkast opstijven. Rol het uit tot 3 keer zo lang als breed en vouw het en laat het opstijven. Herhaal het uitrollen opstijven nog 1 keer.

Verwarm de oven voor op 225º (heteluchtoven 200ºC). Rol het uit tot een rechthoek van 20×40 cm en snijd driehoekjes. Rol de deegstukjes op vanuit het brede gedeelte en buig ze in de vorm van een croissant. Leg ze op een licht ingevet bakbik. Laat ze 20-30 minuten narijzen. Bestrijk ze met losgeklopt ei en bak ze 10-15 minuten.

Mini croissantjes met gegrilde kip en pijnboompitten

Zoete mini-croissantjes

Bananencroissant

Reageer op dit artikel