artikel

Productinformatie Langoustines

Horeca

Langoustines zijn kleine zeekreeften die 15 tot 20 cm lang zijn. Net als bij kreeften zijn de voorste poten sterker ontwikkeld en eindigen in scharen. Deze bevatten bij langoustines echter niet veel vlees. De langoustine wordt ook nieroogkreeftje genoemd door zijn niervormige ogen. De Italiaanse naam voor langoustine is scampo (meervoud scampi), maar in België gebruiken we deze naam voor reuzengarnalen, niet voor langoustines.

Aankoopadvies

Meestal worden langoustines gekookt verkocht, maar ze zijn ook rauw verkrijgbaar, vers of ingevroren bij de vangst. Langoustines worden het hele jaar door aangevoerd, met een piekperiode in de zomer en de vroege herfst.

Bewaaradvies

Langoustines zijn veel minder lang houdbaar dan bijvoorbeeld kreeft of krab. Vries ze daarom best onmiddellijk in als u ze niet consumeert op de dag van de aankoop.

Bereidingswijze

Kook verse langoustines 4 tot 5 minuten. Laat de koppen eraan zitten, want daarin zit de meeste smaak. Laat ze in het kookvocht afkoelen. Dit kookvocht is een goede basis voor soepen en sauzen. Om de langoustines te pellen, breekt u eerst de staart af en vervolgens verwijdert u het schild. Het vlees in de scharen is moeilijker te verwijderen, maar de smaak is minstens even lekker. Met behulp van een kreeftenvorkje gaat dit eenvoudiger.

Gezondheid

Vis en schaaldieren zijn erg gezond. Ze bevatten veel eiwitten en gezonde vetten die gunstig zijn voor hart- en bloedvaten en cholesterolverlagend werken. Langoustines bevatten veel calcium, fosfor en ijzer.

Reageer op dit artikel