artikel

Themapleinen maken BBB overzichtelijk

Horeca

Geen brouwers en evenmin Michelin-sterren in Maastricht dit jaar. Toch is er volgens de organisatoren van de horecavakbeurs BBB en finefoodvakbeurs EFFF voldoende reden om komende week naar de Limburgse hoofdstad te komen. Freek de Jonge verzorgt de openingsconference.

bbb maastrichtHet was jaren een vast gegeven. Zijn de grote brouwers het ene jaar in Amsterdam, dan geven ze een jaar later acte de présence in Maastricht. Aan het traditionele stuivertje wisselen tussen Horecava en BBB is dit jaar een einde gekomen. De grote brouwers kiezen tegenwoordig voor andere vormen van relatiemanagement. Beursmanager Eric Scheffers zal teleurgesteld zijn, maar benadrukt dat wel degelijk bier kan worden geproefd op de BBB. Op een speciaal ingericht speciaalbierenplein laten diverse kleinere brouwers hun producten proeven.

Cocktails

Bier is niet het enige product dat een eigen plekje heeft gekregen op de beurs. Ook de cocktails zijn present. Op het cocktailplein verzorgen de Fabulous Shaker Boys seminars. Deze duren maximaal een half uur en bestaan uit drie onderdelen. Bijvoorbeeld: Wat komt er kijken bij het opstarten van een cocktailbar? Wat zijn de (inter)nationale trends in de barindustrie op het gebied van spirits en cocktails? En: Het presenteren van een drankmerk aan de hand van serveersuggesties.

Koffie

Op non-alcoholisch gebied is een belangrijke rol weggelegd voor koffie. De belangstelling voor het zwarte goud groeit. Buitenshuis stijgt het aantal koffiespeciaalzaken snel. Espresso, cappuccino, koffie verkeerd, ijskoffie en andere specialiteiten zijn al bijna gemeengoed. Op de BBB is een heus koffieplein ingericht onder de naam ‘Taste It’. Een ander themaplein staat in het teken van ‘Be Healty’, met veel aandacht voor gezonde tussendoortjes en maaltijden in de vorm van salades, vleeswaren, broodjes, biologische producten, vruchtensappen, yoghurt en andere producten. Volgens de organisatie staat het ‘herontdekken van de smaak’ centraal op dit themaplein.

Randprogramma

Behalve de themapleinen en een keur aan exposanten kent de BBB een uitgebreid randprogramma. Zo staan de dinsdag en woensdag in het teken van de internationale bezoekers. Dinsdag is de dag van de partycateraar. Die dag vindt de eerste jaarlijkse vergadering van de European Party Catering Association plaats. Een organisatie die de belangen van erkende Europese partycateraars behartigt op Europees niveau. 50 partycateraars uit heel Europa zijn uitgenodigd.

Ook de verblijfsindustrie is aanwezig op de beurs. Diverse grote internationale ketens organiseren meetings. Deze bijeenkomsten worden gekoppeld aan een beursbezoek en deelname aan de HotelloTop. Dit laatste evenement vindt dit jaar voor de derde keer plaats. Zo’n 1000 afgestudeerden aan één van de Nederlandse hotelscholen komen woensdag 24 januari naar Maastricht om elkaar te ontmoeten. Het thema dit jaar is: ‘Branding in a zapp society’. Sprekers zijn Ewout Casse, Wouter de Vries, Sander Allegro en Misset Horeca-hoofdredacteur Hans Steenbergen.

Columbus Trofee

Vermeldenswaardig zijn verder nog de Columbus Trofee. De prijs voor een nieuw initiatief in de horeca wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Winnaar is Patrick Lehman, ondernemer in Ruurlo en bedenker van het Straatgolf. Limburg Gastvrij is de opvolger van het Meisje van de Bakker. Dinsdag 23 januari wordt bekendgemaakt wie zich een jaar lang de meest gastvrije Limburger mag noemen.

Gastronomie

De wereld van de gastronomie is weer aanwezig op de dertiende European Fine Food Fair. Op kookeilanden staan nieuwe producten in de schijnwerpers en kunnen experts en topcuisiniers informatie uitwisselen. Extra aandacht dit jaar voor chocolade, inclusief de voorronde van The World of Chocolate Masters. Deze competitie op topniveau geeft chocolatiers en patissiers de gelegenheid het creatieve gebruik van chocolade van topkwaliteit te promoten. De Nederlandse wedstrijdronde vindt plaats op maandag 22 en dinsdag 23 januari. Op de eerste dag moeten de kandidaten een showstuk vervaardigen, tijdens dag twee een ‘gastronomisch dessert’, twee soorten pralines en chocoladegebak. Na de nationale voorrondes strijden zeventien kandidaten uit evenzoveel landen om de wereldtitel.

Voor de zesde keer reikt Euro-Toques (ET), mede-initiator van de EFFF, de prijs uit voor het beste Nederlandse ET-restaurant van het jaar. Gekeken wordt onder andere naar de menukaart en de wijze waarop het restaurant in de publiciteit is geweest. De drie finalisten zijn Cadzandria in Cadzand, Gertruda Hoeve in Son en Breugel en het Kookmuseum in Appelscha.

Young Rubbens Award

De strijd om de ‘Young Rubbens Award 2007’ gaat tussen Jarno Eggen van De Lindenhof in Giethoorn, Samantha Vonk van Lambermons in Haarlem, Bram Haver van de Vrienden van Jacob uit Santpoort en Lars Albers van Den Uiver in Megen. De deelnemers vullen maandagmiddag hun ‘basket’ bij de diverse standhouders waarmee zij op dinsdag tijdens de wedstrijd gaan koken. Volgens Eric Scheffers, beursmanager van de EFFF, is de beurs een voor Europa uniek topgastronomisch evenement. Tal van topkoks gaven de afgelopen jaren acte de présence op de beurs.

Een nieuwe gastronomische activiteit is de organisatie van een culinaire consumentenbeurs voor fijnproevers, aansluitend aan de EFFF. Deze beurs, Puur, gaat volgens MECC-directeur René Hanssen, de beurs voor professionals vertalen naar de amateur-gastronoom. In dezelfde ambiance vol professionele apparatuur en trendy ingrediënten. ,,Een echte beurs voor hobbykoks en fijnproevers.’’

BBB/EFFF

De BBB 2007 vindt plaats van maandag 22 tot en met donderdag 25 januari van 11.00 tot 18.00 uur (donderdag tot 17.00 uur) in MECC Maastricht. De eerste drie dagen vindt parallel daaraan de European Fine Food Fair (EFFF) plaats. De vakbeurs voor foodspecialisten. Toegang is alleen mogelijk voor de doelgroepen, op uitnodiging of op vertoon van een bewijs dat de bezoeker een beroepsfunctie heeft in de horeca. De nieuwe culinaire beurs voor consumenten Puur vindt aansluitend aan de BBB plaats. Van vrijdag 26 januari van 6.00 tot 22.00 uur, zaterdag 27 januari van 12.00 tot 20.00 uur en zondag de 28e van 11.00 tot 19.00 uur. MECC Maastricht is goed bereikbaar per trein. Het NS-station Maastricht Randwyck ligt op 200 meter afstand. Wie met de auto komt, volgt de borden naar de parkeerplaatsen van het MECC.