artikel

Ui alias Ajuin

Horeca

De ui of de ajuin behoort tot de familie van de bolgewassen. Uien zijn in een ruime verscheidenheid verkrijgbaar. Ze variëren in grootte, kleur en vorm. Er zijn zeer kleine uitjes, zoals de zilveruitjes, grote, koperkleurige bollen, langwerpige lente-uitjes, slanke eivormige sjalotten en rode of Italiaanse uien. In smaak variëren ze van eerder zoet naar scherp.

Aankoopadvies

Ajuin en sjalotten zijn het hele jaar te krijgen. Naar gelang het tijdstip van aanvoer zijn ze vers of gedroogd. Als er nog groen loof aanzit moeten ze vers verwerkt worden. Uien worden zowel los als in netjes verkocht. Bij aankoop moeten de uien droog zijn en stevig aanvoelen. Vermijd exemplaren met groene uitlopers en zachte, vochtige of zwarte plekken.

Receptidee:

» Pim Haaksmans uiensoep

» Japanse uientempura met sesamdip

» Vietnamese noedelsoep

» Gegrilde ui met roquefort kaas en peer

» Tagliatelle met rode ui

» Tex-Mex wrap

» Focaccia met ui en ansjovis

Bewaaradvies

Wanneer het groene loof verdroogd is als u de uien koopt kunnen uien verschillende weken koel en droog bewaard worden. Deze bewaarajuin is te koop in de herfst en winter.

Bereidingswijze:

Er zijn maar weinig bereidingen waar geen ui in verwerkt wordt. Vaak begint een recept met het snipperen van een ui. Zorg er steeds voor dat het harde stukje waar de haarworteltjes aan vastzitten verwijderd wordt. Het is taai en smaakt bitter in bereidingen. Om de ui fijn te snipperen mag deze wortelaanzet op het allerlaatste ogenblik verwijderd worden.

Ui is een uiterst veelzijdige groente. Vaak gebruikt als smaakgevend ingrediënt kan de ui ook op zichzelf verwerkt worden. De ui behoort tot de basis van saus, groentesoep, stoofschotels met groente, vlees of vis en bijgerechten zoals uienconfituur of chutney. Als garnering kan men geglaceerde ui bereiden: uien of sjalotten stoven in een klontje boter, met een scheut wijn of azijn en indien gewenst, peper en zout, wat suiker, kaneel en kruidnagel toevoegen.

Geblancheerde, uitgeholde ui kan ook opgevuld worden met gehakt of ei. Al dan niet met kaas bestrooid worden deze gevulde uien gebakken in de oven. Ongepelde ajuinen kunnen ook in de oven of op de rand van de barbecue garen en als een puree bij geroosterd vlees geserveerd worden.Bekijk hier andere recepten met uien:

» Boerenkoolstamppot met tomaat en ui

» Gevulde paprika’s in tomatensaus

» Italiaanse roerbakmix

» Kippensoep met Chinese kool

» Mexicaanse tortilla met spruitjes

Reageer op dit artikel