artikel

Ontharden van water voor thee bittere noodzaak

Horeca

Hard water (alles harder dan 0,5 DH) geeft een bittere smaak aan de thee. Dus: serveert u goede thee, dan werkt u met zacht water. Thee bereid met op deze wijze gezuiverd water heeft een optimale geur, terwijl ook de bekende aanslag (wat veroorzaakt wordt door de in leidingwater aanwezige kalk en magnesium) achterwege blijft.

Op grote schaal werken met mineraalarm water (bijvoorbeeld Spa Reine) is kostbaar en onpraktisch. Gelukkig zijn er ook andere manieren om van hard leidingwater goed theewater te maken.

Omgekeerde osmose

Osmose is een natuurlijk proces. Het is het verschijnsel dat zuurstof vanuit de longen in het bloed brengt. Het komt erop neer dat stoffen een natuurlijk neiging hebben zich te verplaatsen naar gebieden waarin die stof in een geringere concentratie aanwezig is.

Omgekeerde osmose is dus andersom: het dwingt een stof zich te verplaatsen naar een gebied met een hoge concentratie. Dit gebeurt in een omgekeerde osmose-installatie. Zo’n installatie dwingt de lage concentratie zuiver water in het leidingwater naar een opslagtank met zuiver water. Dit gebeurt door middel van filteren, veelal in een driefiltersysteem.

Tijdens de eerste filtratie verdwijnen alle relatief grove delen uit het water, zoals kalkdeeltjes, roestdeeltjes, algen, amoeben, wormpjes en andere organismen die in het water kunnen zitten. Daarna stroomt het water door een hypermembraam. Dit membraam houdt alle deeltjes groter dan 0,001 micron tegen. Tenslotte stroomt het water door een actief koolstoffilter, zodat vrijwel alle chemische stoffen verdwijnen.

De installatie wordt aangesloten tussen de watertoevoer van de apparatuur (waterkoker of espressoapparaat) waarin u zacht water gaat gebruiken en de waterleiding.

Een omgekeerde osmose-installatie kost, afhankelijk van de capaciteit, €2500 tot €6500. Het lijkt een enorme investering (en dat is het ook), maar hard water doet meer dan alleen slechte thee zetten. Het is ook een aanslag op uw dure espressoapparatuur. Bovendien, serveert u een lekkere kop thee, dan kunt u er meer voor vragen en zijn uw gasten eerder geneigd nog een tweede kop of pot te bestellen.

Waterontharder

Een waterontharder haalt calcium, ijzer en magnesium uit het water. Hiervoor in de plaats komt een kleine hoeveelheid natrium (keukenzout). Deze hoeveelheid is zo klein dat het niet te proeven is. Na ontharding is de hardheid van het water minder dan 1 DH.

Een waterontharder werkt met ionen-wisselaarhars gevulde onthardertanks. Dit hars verwijdert bij doorstroming met water de hardheidvormende elementen door uitwisseling tegen equivalente hoeveelheden natriumionen. Nadat de meeste natriumionen verbruikt zijn neemt de uitwisselingscapaciteit sterk af en dient het hars genereerd te worden. Dit gebeurt automatisch door een pekelwateroplossing langs het ontharderhars te voeren. Hiermee wordt het hars weer geladen met natriumionen en is wederom volledig beschikbaar voor ontharding.

Ook waterontharders worden aangestoten tussen de watertoevoer van de apparatuur (waterkoker of espressoapparaat) waarin u zacht water gaat gebruiken en de waterleiding. De capaciteit varieert van enkele tientallen liters per uur tot honderden liters per uur. Veel espressoapparatuur heeft een ingebouwde waterontharder. Prijzen beginnen bij circa €750.

Reageer op dit artikel