artikel

Wine Professional 2008: Toonaangevend met het oog op de toekomst

Horeca

Op 7, 8 en 9 januari 2008 opent Amsterdam RAI zijn deuren voor de 6e editie van Wine Professional. Deze meest toonaangevende vakbeurs in de Benelux op het gebied van wijn en gastronomie onderscheidt zich door haar internationale én interactieve karakter. Net als vorig jaar telt Wine Professional circa 100 stands en 150 participanten

De kleinschaligheid die de afgelopen jaren een belangrijke rol heeft gespeeld bij het succes van de beurs, blijft gehandhaafd. Natuurlijk kent Wine Professional weer een veelzijdig, informatief en praktijkgericht programma aan proeverijen, symposia en wijn- en spijspresentaties. Bijzonder is de Filippijnse sessie gericht op de actie ‘rich-food – poor-people’. Wine Professional vindt zoals gebruikelijk tegelijk plaats met de eerste drie dagen van Horecava.

Speciale activiteiten met vooraanstaande chefs

De twee theaters op de beursvloer versterken het educatieve aspect van Wine Professional. Ze geven de wijnen en andere producten een culinaire/gastronomische context waarin ze het best tot hun recht komen. Vooraanstaande Nederlandse chefs verzorgen opnieuw het culinaire aspect.

Tijdens deze editie is er onder meer een symposium gewijd aan de cabernet franc-druif, gepresenteerd door een Britse Master of Wine. De twee finalisten van de Nederlandse Copa Jerez presenteren hun wijn-spijscombinaties. Datzelfde geldt voor de winnaars van de Grand Prix Mondivin, de nieuwe wild-wijncompetitie voor professionals.

Net als vorig jaar worden er speciale activiteiten ontwikkeld gericht op toekomstige horecaprofessionals, i.s.m. de Academie voor Gastronomie en de sterrenklas van het ROC / Amsterdam Hotelschool. De afgelopen beursedities hebben bewezen dat deze speciale activiteiten voor zowel de bezoekers als de exposanten zelf een unieke toegevoegde waarde vertegenwoordigen.

Charitatief programma: ‘rich-food – poor-people’

Op dinsdag 8 januari om 16.30 uur is er een presentatie van Filippijnse gerechten door bekende chefs met de inzet van topwijnen. Er wordt aandacht gevraagd voor de actie rich-food – poor-people, een programma voor rechtstreekse hulp en educatie op het gebied van voedselproductie in ontwikkelingslanden.

The Wine & Food Association, de VLAG, Fons van Groeningen, Leo van Eeghem, Joop Braakhekke en vele andere prominente branchegenoten ondersteunen de actie. Meer informatie is te vinden op www.demokitchen.org.

Internationale uitstraling en educatieve functie

Producenten, importeurs en vakbezoek van Wine Professional zijn zich sterk bewust van de internationale uitstraling die de beurs inmiddels heeft. Deze editie uit zich dat onder meer in de prominente aanwezigheid van de wijnlanden Hongarije, Duitsland, Zuid-Afrika en Argentinië.

Wine Professional Diamond Awards

Traditioneel vindt tijdens de openingsdag van de beurs de uitreiking van de Wine Professional Diamond Awards plaats. Tijdens deze besloten, feestelijke bijeenkomst georganiseerd door The Wine & Food Association i.s.m. Horecava worden mensen die zich het afgelopen jaar op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor wijnen of de hogere horeca in het zonnetje gezet. Ook is er deze dag uitgebreide aandacht voor de Nationale Huiswijncompetitie.

Bezoekersinformatie

Wine Professional kent een zeer selectief uitnodigingsbeleid, waarmee een serieus en gestroomlijnd business-to-business klimaat gecreëerd wordt voor exposant en bezoeker. Dit uitnodigingsbeleid staat los van de Horecava. De beurs is alleen toegankelijk voor professioneel geïnteresseerden met een uitnodiging van Wine Professional, via de exposanten of via registratie op www.thewinesite.nl. Voor professionals die geen uitnodiging hebben ontvangen en zich niet vooraf hebben aangemeld bedraagt de toegangsprijs aan de kassa € 45,- op vertoon van een uittreksel van de Kamer van Koophandel. Het laatste nieuws omtrent Wine Professional is te vinden op www.thewinesite.nl.