artikel

Maak zelf originele worstenbroodjes!

Horeca

Het is al jaren bij veel families traditie om na de nachtmis op kerstavond worstenbrood te eten.Gezellig met z’n allen, een kerstsfeertje wordt direct gecreëerd. Over het algemeen is het wel zo dat dit in huiselijk kring wordt genuttigd. Maar, is het geen goed idee om op kerstavond uw eetcafé, café of restaurant te openen na de nachtmis en een sfeervolle bijeenkomst te organiseren voor alle kerkgangers? Daar horen dan natuurlijk de worstenbroodjes dan wel bij. De culinaire redactie van Zibb.nl/horeca geeft u hieronder een aantal suggesties voor originele worstenbroodjes, én natuurlijk het authentieke recept.

Worstenbroodjes met mosterd en kaas

Ingrediënten (voor 32 broodjes)

350 g wit brooddeeg

500 g worstenvlees

2 tl mosterd

100 gr fijngeraspte pittige kaas

Bereiding

Maak deeg, laat rijzen en sla het in. Rol het gerezen deeg uit tot een lap van 20 x 50 cm. Snijd het in de lengte doormidden. Vorm van het vlees twee lange worsten van 50 cm.Bestrijk deeg met mosterd, strooi helft van de kaas erover en leg op elke halve deeglap een lange worst.

Vouw het deeg om de worst en rol het met de palmen van uw handen uit tot 45 cm. Snijd elke rol in zestien stukken. Kerf ze aan de bovenkant in met een mes. Bestrooi ze met de resterende kaas Plaats de broodjes op ingevette bakplaten en laat ze 30 minuten rijzen. Bak ze dan circa 25 minuten in een voorverwarmde oven (220 °C).

Worstenbroodjes met sesam en peterselie

Ingrediënten (voor 5 stuks)

½ pak broodjesmix (wit)

1½ dl lauw water of melk

1 el gesmolten margarine

200 g gehakt (half om half)

1 snee brood zonder korsten

4 el melk

½ tl zout

mespunt peper

mespunt noodmuskaat

2 el bloem

2 el koffiemelk

1 el sesamzaad

peterselie

Bereiding

Maak van het broodjesmix een brooddeeg zoals op de verpakking is aangegeven. Laat deeg 10 minuten rijzen. Maak gehakt aan met het in melk geweekte brood, zout, peper en noodmuskaat.Vet de bakplaat in. Verdeel het deeg in vijf gelijke porties op een met bloem bestoven aanrecht.

Rol het deeg uit met een deegrol tot lapjes van 6 x 10 cm. Leg op ieder lapje een rolletje gehakt. Rol het geheel op en vouw de uiteinden naar binnen. Leg de broodjes met de naad naar beneden op bakblik. Bestrijk broodjes met koffiemelk en strooi er sesamzaad over.Bak de broodjes middenin de voorverwarmde oven (temperatuur 225°C of ovenstand 5) in 15 minuten gaar en bruin.

Dien ze op in een broodmandje en garneer met peterselie.

‘Gewone’ zelfgemaakte worstenbroodjes

Ingrediënten voor 40 stuks

2 kg gehakt

1 kg bloem

70 g gist

20 g zout

150 g boter

35 g basterdsuiker

500 dl melk

2 eidooiers

Bereiding

Doe in steelpannetje de gist en een deel van de melk en verwarm dit tot de gist vloeibaar is geworden. Vermeng de bloem met zout en doe dit in een kom. Maak hier een kuiltje in en giet beetje voor beetje het gist/melkmengsel in het kuiltje. Kneed ondertussen goed.Snijd boter in blokjes. Voeg suiker, boter en rest van de melk aan het deeg toe. Kneed het deeg en laat een paar maal rusten. Dek af met een in heet water gespoelde en uitgewrongen doek.

Maak van het deeg veertig bolletjes. Rol elk bolletje uit en doe het gehakt erin. Rol het worstenbroodje daarna dicht en bestrijk het met de geklopte eidooiers.Bak de worstenbroodjes in een voorverwarmde oven op 200° C in ca 30 minuten goudbruin en gaar.

Worstenbroodjes met mosterd en kaas

Ingrediënten (voor 32 broodjes)

350 g wit brooddeeg

500 g worstenvlees

2 tl mosterd

100 gr fijngeraspte pittige kaas

Bereiding

Maak deeg, laat rijzen en sla het in. Rol het gerezen deeg uit tot een lap van 20 x 50 cm. Snijd het in de lengte doormidden. Vorm van het vlees twee lange worsten van 50 cm.Bestrijk deeg met mosterd, strooi helft van de kaas erover en leg op elke halve deeglap een lange worst.

Vouw het deeg om de worst en rol het met de palmen van uw handen uit tot 45 cm. Snijd elke rol in zestien stukken. Kerf ze aan de bovenkant in met een mes. Bestrooi ze met de resterende kaas Plaats de broodjes op ingevette bakplaten en laat ze 30 minuten rijzen. Bak ze dan circa 25 minuten in een voorverwarmde oven (220 °C).

Worstenbroodjes met sesam en peterselie

Ingrediënten (voor 5 stuks)

½ pak broodjesmix (wit)

1½ dl lauw water of melk

1 el gesmolten margarine

200 g gehakt (half om half)

1 snee brood zonder korsten

4 el melk

½ tl zout

mespunt peper

mespunt noodmuskaat

2 el bloem

2 el koffiemelk

1 el sesamzaad

peterselie

Bereiding

Maak van het broodjesmix een brooddeeg zoals op de verpakking is aangegeven. Laat deeg 10 minuten rijzen. Maak gehakt aan met het in melk geweekte brood, zout, peper en noodmuskaat.Vet de bakplaat in. Verdeel het deeg in vijf gelijke porties op een met bloem bestoven aanrecht.

Rol het deeg uit met een deegrol tot lapjes van 6 x 10 cm. Leg op ieder lapje een rolletje gehakt. Rol het geheel op en vouw de uiteinden naar binnen. Leg de broodjes met de naad naar beneden op bakblik. Bestrijk broodjes met koffiemelk en strooi er sesamzaad over.Bak de broodjes middenin de voorverwarmde oven (temperatuur 225°C of ovenstand 5) in 15 minuten gaar en bruin.

Dien ze op in een broodmandje en garneer met peterselie.

‘Gewone’ zelfgemaakte worstenbroodjes

Ingrediënten voor 40 stuks

2 kg gehakt

1 kg bloem

70 g gist

20 g zout

150 g boter

35 g basterdsuiker

500 dl melk

2 eidooiers

Bereiding

Doe in steelpannetje de gist en een deel van de melk en verwarm dit tot de gist vloeibaar is geworden. Vermeng de bloem met zout en doe dit in een kom. Maak hier een kuiltje in en giet beetje voor beetje het gist/melkmengsel in het kuiltje. Kneed ondertussen goed.Snijd boter in blokjes. Voeg suiker, boter en rest van de melk aan het deeg toe. Kneed het deeg en laat een paar maal rusten. Dek af met een in heet water gespoelde en uitgewrongen doek.

Maak van het deeg veertig bolletjes. Rol elk bolletje uit en doe het gehakt erin. Rol het worstenbroodje daarna dicht en bestrijk het met de geklopte eidooiers.Bak de worstenbroodjes in een voorverwarmde oven op 200° C in ca 30 minuten goudbruin en gaar.

Reageer op dit artikel