artikel

Huren

Horeca

Als horecaondernemer bent u een stuk flexibeler als u een bedrijfspand huurt. Iedere vijf of tien jaar kunt u beslissen om te blijven of te vertrekken. Zeker als u start of verwacht te groeien, is het verstandig niet al te lange verplichten aan te gaan door bijvoorbeeld de koop van een pand. Laat uw pand […]

Als horecaondernemer bent u een stuk flexibeler als u een bedrijfspand huurt. Iedere vijf of tien jaar kunt u beslissen om te blijven of te vertrekken. Zeker als u start of verwacht te groeien, is het verstandig niet al te lange verplichten aan te gaan door bijvoorbeeld de koop van een pand.

Laat uw pand taxeren voordat u een nieuwe huurprijs overeenkomt. Komt u er niet uit met de verhuurder, laat dan de Kantonrechter de huurprijs vaststellen. Op grond van een wettelijke voorgeschreven methode bepaalt de Kantonrechter de nieuwe huurprijs. Bij deze methode onderzoekt een deskundige of de bedrijfshuurcommissie van de Kamer van Koophandel in opdracht van de Kantonrechter de huurprijzen van vergelijkbare bedrijfsruimten. De Kantonrechter volgt het rapport van de commissie, hoewel dit niet verplicht is.

Voor- en nadelen van huren en kopen

Huren
Voordelen Nadelen
Geen kosten van onderhoud Niet profiteren van waardestijging
Flexibel in de termijn van het contract Afhankelijk van huurbaas voor onderhoud en aanpassingen
Geld komt in onderneming in plaats van het pand Jaarlijkse huurstijging
Minder kapitaal nodig

Kopen
Voordelen Nadelen
Profiteren van waardestijging Lange tijd gebonden aan het pand
Vrijheid in aanpak van het pand U loopt economisch risico
Aanpassen pand makkelijk door te voeren Hogere eisen aan eigen vermogen
Kosten aan onderhoud

Zo huurt u verantwoord

Reageer op dit artikel