artikel

Koken met bokbieren

Horeca

Bokbier is een typisch seizoensgebonden bier, dat vanaf begin oktober verkrijgbaar is. De meeste bokbieren hebben een roodbruine tot donkerbruine kleur, met verschillende robijnrode varianten en het alcoholpercentage varieert van 6,5 tot 7,5 vol. alcohol. Alle grote Nederlandse brouwerijen brengen een bokbier op de markt.

Smaak:

Overwegend moutig met verschillende bitterzoete en karamelzoete varianten.

Koken:

Deze bieren met hun volle, moutige smaak zijn bij uitstek geschikt voor stoofschotels met varkensvlees, rundvlees en wild. Wat het wild betreft zowel in gevogelte o.a. parelhoen, eend, fazant, gans, als vlees o.a. wild konijn, haas, everzwijn, hertenvlees.

Een scheut(je) in een lichtgebonden of gebonden saus voor gerechten met vlees of wild versterkt de smaak van het gerecht. Dit geldt ook voor compotes met gedroogde zuidvruchten of vers fruit of in een vruchtenconfiture. En in een sabayon voor warme of koude gerechten (bijvoorbeeld met verschillende soorten ijs,sorbets of vers fruit) laat het bokbier zich goed verwerken.

Soepen o.a. met bruine bonen, linzen, overige peulvruchten en stevige wildbouillons krijgen een extra geurig karakter door een scheutje door de warme soep te roeren, al of niet aangevuld met rookworst, mager gerookt spek, pittige chorizo of geconfijte eenden- of ganzenborst.

Reageer op dit artikel