artikel

Stoelen: van eenvoudig tot luxe

Horeca

Stoelen zijn er in allerlei vormen, kleuren, materialen en maten. Voor ieder type horecabedrijf is er wel een stoel. Een beetje door de bocht genomen kiezen fastfoodrestaurants voor harde en tamelijk oncomfortabele stoelen. Na twintig minuten is het toch wel de bedoeling dat de gast plaats maakt voor de volgende. Deze zogeheten ‘actieve stoelen’ vergroten […]

Stoelen zijn er in allerlei vormen, kleuren, materialen en maten. Voor ieder type horecabedrijf is er wel een stoel. Een beetje door de bocht genomen kiezen fastfoodrestaurants voor harde en tamelijk oncomfortabele stoelen. Na twintig minuten is het toch wel de bedoeling dat de gast plaats maakt voor de volgende. Deze zogeheten ‘actieve stoelen’ vergroten de verloopsnelheid van een stoel. Gebruik een comfortabele stoel wanneer een gast een avondje komt eten. Een trend in stoelenland is dat er meer vermenging qua meubilair plaatsvindt. De ‘voorwaarden’ bij een bepaald type horecabedrijf zijn minder afgebakend waardoor het moeilijk is stoelen in te delen naar vaste bedrijfstypen. Toch proberen we het.

Eetcafé

Een eetcafé zal eerder voor stevige houten stoeltjes kiezen omdat er in de loop van de avond mee geschoven gaat worden. Gaandeweg de avond verandert zo’n bedrijf van restaurant naar café.

Restaurant

Een restaurant waarbij de tafel de hele avond bezet blijft door dezelfde gasten, kiest voor een stoel die een avond lang comfortabel zit. Dus met armleuningen en een comfortabele zit. Een stoel zonder armleuning vergemakkelijkt het zijwaarts instappen. Plaats bij een leestafel stoelen mét een armleuning.

Bar

Houd tussen het zitvlak van een barkruk en de bar rekening met een afstand van 30 centimeter. Plaats bij een eetbar een kruk met rugleuning. Op een barkruk zonder rugleuning kunnen gasten zich makkelijker omdraaien. Nadeel van ‘draaiende’ gasten is dat een gestoffeerde zitting sneller slijt. Kies daarom dan voor een niet gestoffeerde zitting, bijvoorbeeld leer. Een barkruk met terugslagveer voorkomt dergelijke problemen. Wanneer een gast opstaat, schiet de kruk weer terug in zijn eigenlijke stand. De prijs van barkrukken variëren van € 40,- voor een eenvoudig model tot € 600,- voor een draaikruk met rugleuning en terugslagveer.


Stoeleigenschappen op flitsende manier

Reageer op dit artikel