artikel

Regionale verschillen

Horeca

Uit onderzoekt blijkt dat er regionale verschillen bestaan in de consumptie van sauzen en de prijzen die horecaondernemers voor sauzen vragen. 21 procent van de horecaondernemers in ons land gebruikt mayonaise. In de Randstad daarentegen is dat 28 procent. In het noorden en oosten 15 procent. In het gebruik van fritessaus is geen regionaal verschil. 87 procent van de horecaondernemers gebruikt fritessaus.

Circa 73 procent van de horecaondernemers heeft tomatenketchup in het assortiment. In het zuiden van Nederland ligt dat percentage op 60 procent. In de randstad bedraagt het percentage 85 procent. 90 procent van de horecaondernemers biedt currysaus aan. Hier zijn geen of nauwelijks regionale verschillen. Satésaus komt in 86 procent van de horecaondernemingen voor. Regionale verschillen in satésaus zijn te verwaarlozen.

Gemiddeld heeft een horecaonderneming, behalve satésaus, nog één à twee warme sauzen. Uitzondering vormt het zuiden. Daar biedt men naast satésaus nog drie à vier warme sauzen aan.

De meest gebruikte opslag voor een ‘frites met’ is €0,23. In het noorden is dit €0,11. Gemiddeld bedraagt de opslag €0,16. In de randstad is dit €0,19.

In de randstad betaalt de consument het meest voor een ‘frites met’, te weten €1,38. In de rest van Nederland €1,33.

De opslag voor een ‘frites met satésaus’ is gemiddeld €0,43. De randstad zit lager met €0,36, het zuiden hoger met €0,56.

Portioneer exact met een sausdispenser

Bron: Foodstep Wageningen

Reageer op dit artikel