artikel

Trends nauwelijks benoembaar

Horeca

Trends waaruit nieuwe snacks kunnen ontstaan zijn niet of nauwelijks te benoemen, zegt Ton van der Aa van snackfabrikant Ad van Geloven. Trends komen en gaan en zijn vaak kort van duur, signaleert Van der Aa een moeilijkheid. ‘Stel Thais en Tandoori zijn in, dan kunnen wij als bulkfabrikant niet à la minute snacks ontwikkelen die daarop inhaken.’

Smaaktrends zorgen wel voor een verfijning, verbetering en aanpassing van een bestaande snack. ‘De behoefte aan een wat pittiger bamisnack groeide, die hebben wij ingevuld.’ Er zijn snacksegmenten die groei vertonen, maar die zijn niet specifiek bedoeld voor de cafetaria. ‘Dat zijn de ovensnacks en fingerfood’, vertelt Van de Aa. Fingerfoodsnacks zijn veelal afgeleide mini’s van bestaande snacks. ‘Maar we ontwikkelen ook nieuwe varianten die als ze succes hebben wellicht in de cafetaria komen.’

Portiecontrole wordt belangrijk

Om meer traditionele snacks te verkopen zal een cafetariahouder actief moeten ondernemen. ‘Goede actieve ondernemers zijn altijd bezig en hoor je niet. Het zijn de mensen die stilzitten die klagen.’ Een eenduidig (actie)advies voor cafetaria’s vindt hij moeilijk te geven. Want is afhankelijk van het vestigingspunt, het profiel van de zaak en de doelgroep. ‘Daar zijn géén vuistregels voor.’

Toch geeft Van der Aa een paar voorbeelden. Meer traditionele snacks verkopen kan bijvoorbeeld met actiemenu’s met twee snacks. En een buurtcafetaria kan voordelige combi’s maken van een gezinszak frites met een aantal snacks. ‘Want’, signaleert hij een bedreiging voor afhaalcafetaria’s, ‘het prijsverschil met de Chinees is te klein geworden.’

Ondersteuning en een actieve benadering van cafetariahouders heeft prioriteit bij het bedrijf. ‘We hebben daarvoor negen buitendienstmedewerkers.’ Die kunnen bijvoorbeeld cafetariahouders ondersteunen als ze actie willen voeren. Maar ondernemers zullen zelf ook initiatieven moeten nemen. ‘Ideeën kunnen ze opdoen door goed te luisteren naar hun klanten en op hun wensen in te spelen.’

Top 5 best verkochte snacks van Ad van Geloven

  • 1.Frikandel
  • 2.Kroket
  • 3.Bamihappen
  • 4.Berehap en gehaktstaaf
  • 5.Loempia’s en nasibal

Reageer op dit artikel