artikel

Zo calculeert u inbakverlies

Horeca

Houd bij aanschaf van frites rekening met inbakverlies. Inbakverlies is het gewichtsverlies dat optreedt bij het bakken van frites. Aardappelen bevatten droge stof en circa 75 procent water. Tijdens het frituren verdampt het water in de frites. De hoeveelheid droge stof in de aardappel bepaalt het inbakverlies (hoe meer droge stof: hoe kleiner gewichtsverlies). Verder […]

Houd bij aanschaf van frites rekening met inbakverlies. Inbakverlies is het gewichtsverlies dat optreedt bij het bakken van frites. Aardappelen bevatten droge stof en circa 75 procent water. Tijdens het frituren verdampt het water in de frites. De hoeveelheid droge stof in de aardappel bepaalt het inbakverlies (hoe meer droge stof: hoe kleiner gewichtsverlies). Verder bepaalt de baktijd het inbakverlies (15 seconden verschil kan leiden tot vier procent gewichtsverlies).

Diepvriesfrites verliest gemiddeld 28 procent van het gewicht, verse frites vijftien procent. Dit betekent dat voor een portie afgebakken frites meer diepvriesfrites nodig zijn dan verse frites.

Portioneer op volume ipv gewicht

Reageer op dit artikel