artikel

Optimaliseer vervangmoment van vet

Horeca

Bepaal het exacte vervangmoment van uw frituurvet door een frituurvettester. Horecagroothandels verkopen dergelijke testers. De frituurvet-indicator meet het percentage vrije vetzuren en een apparaat met speciale strookjes meet alle bestanddelen in oliën en vetten.

Dip de frituurvetindicator 5 seconden in het hete frituurvet, uit laten druppelen en binnen 1 minuut zullen een of meerdere banden, die corresponderen met 1, 1½, 2 en 2½ procent vrije vetzuren verkleuren.

De werkwijze van de frituurvettester is simpel. Leg een teststrip in het apparaat en doe een kleine hoeveelheid (vloeibaar) frituurvet in de vulopening. Zet het apparaat aan. Na ± 35 minuten brandt een groen lampje: de test is klaar.

Haal vervolgens het stripje uit het apparaat en leg het op de afleesschaal op het apparaat of op de gratis verkrijgbare testoverzichten.

Eerste zone: het frituurvet is nog goed (tot 22 procent polaire bestanddelen).

Tweede zone: vervang het vet op korte termijn (22 tot 25 procent).

Derde zone: het vet moet vervangen worden (boven 25 procent).

Reageer op dit artikel