artikel

Tasting trends: belangrijkste trends uit Horecava trendonderzoek

Horeca

Natuurlijk willen horeca-ondernemers inspelen op de trends van nu. Het Horecava Trendonderzoek heeft de belangrijkste food- en horecatrends gesignaleerd en voor u een rijtje gezet.

Tasting trends: belangrijkste trends uit Horecava trendonderzoek

Safety first

Hoe veilig voelen we ons? De onzekerheid groeit door de kentering in de machtsverhoudingen in de wereld en meer recent de financiële crisis. Het algemene gevoel van onveiligheid heeft ook zijn weerslag op het consumeren van voedsel. De consument realiseert zich steeds meer dat wat je eet, ook goed moet zijn voor lijf en leden. Daarom kiest hij voor ‘Safety First’.

Trend 1: Smaakbuddies

Wie veiligheid in eten zoekt, gaat op zoek naar Smaakbuddies: voedselproducenten en andere ‘eetweters’ die hij kan vertrouwen. Dat zijn allereerst de kleine, gespecialiseerde, herkenbare producenten. Ook de horeca kan de rol van Smaakbuddy krijgen. Dat gaat verder dan afzender zijn van het menu. De chef-kok als betrouwbare vraagbaak voor gasten die thuis in de keuken staan en via een online community altijd bereikbaar is als persoonlijke Smaakbuddy.

Trend 2: No-brow

De traditionele scheiding tussen het zogenaamde highbrow (upmarket en met dure ingrediënten) eten en lowbrow (fastfood) verdwijnt: nobrow ontstaat. Bij nobrow wordt eten op een ander kwaliteitsniveau dan gebruikelijk aangeboden. Oorzaak: consumenten willen wel nieuwe dingen proberen, maar door de sterke behoefte aan veiligheid zoeken ze ook hier naar herkenbaarheid. Zo eet je een hamburger van wagyrundvlees met truffeltopping of drinkt een vintagebiertje van € 30,-. Nobrow gaat naast veiligheid ook over status en identiteit.

Tickle my senses

Consumenten krijgen continu via alle zintuigen zoveel prikkels binnen, dat ze daar als het ware verslaafd aan raken. Alleen al aan beelden zien we per dag evenveel langsflitsen als een Middeleeuwer in heel zijn leven! Toch willen we altijd meer en sneller. Ook in horeca en food voorspellen we de behoefte aan steeds nieuwe zintuiglijke belevenissen.

Trend 3: Bitesize.

De trend Bitesize is het antwoord op de bestaande vraag naar veel verschillende hapjes op meerdere momenten per dag. Van tapas gaan we nu naar kleine minigerechten die alle componenten van een complete maaltijd bevatten. De gerechtjes zijn gemakkelijk te consumeren, mee te nemen en zien er mooi uit.

Trend 4: Teasing Texture

Eten dat knappert, knispert en knakt in je mond en tussen je tanden. Dat is wat we willen na alle schuimen en mousses. De consument is toe aan voedsel met een tastbare textuur, dat hem het gevoel geeft een eerlijk en puur product te eten.

Trend 5: Fear factor

We zoeken het gevaar; als extra prikkel en als tegentrend op de behoefte aan veiligheid. Dat resulteert in het eten van griezelige of echt gevaarlijke ingrediënten zoals fugu. Daarnaast komt het terug in de presentatie (zwart voedsel, injectiespuiten, pistolenservies of in het donker eten).

Feed my need

De aanbodgerichte maatschappij waarin we leefden, is veranderd in een vraaggerichte maatschappij. De consument krijgt een steeds grotere stem. De consument weet steeds meer, professionaliseert in kennis en eist dat producten customized zijn: afgestemd op zijn maat, wens en smaak.

Trend 6: PDF: Personal Design Food

In onze westerse maatschappij eten we niet langer om in leven te blijven. We eten om er mooier van te worden, of slimmer, of om langer jong te blijven. We eten iets om medische, ethische of religieuze redenen. De consument wil gezien worden in wie hij is en geaccepteerd worden in zijn voedselkeuzes. Een speciale menukaart voor elke doelgroep of voor elk eetdoel?

Trend 7: Open Source Restaurant

Nog een stap verder, is consumenten laten bepalen hoe een horecabedrijf of menu eruit ziet. Door middel van ‘crowdsourcing’ -via internet uitgebreid onderzoeken wat het publiek wil- krijgen de eerste initiatieven vorm. Zo opent in 2009 het café Elements in Washington dat voortkomt uit een webcommunity. Deelnemende buurtbewoners hebben bepaald dat het café vegetarisch, veganistisch en rauw voedsel serveert en zo duurzaam mogelijk moet zijn. Ook in Nederland zijn de eerste initiatieven in opkomst.

Easy everything

De consument krijgt steeds minder tijd. Alle producten die het leven gemakkelijker maken, zijn meer dan welkom. Technologie speelt hierin een grote rol. Op het gebied van food doet zich de paradox voor, dat eten zowel snel en gemakkelijk moet, maar ook een bepaalde kwaliteit moet hebben.

Trend 8: Concept blends

De consument is in zijn dagelijkse leven zoveel mogelijk aan het multitasken. Ook in de horecasector heeft de consument de behoefte om activiteiten met elkaar te combineren. Denk aan een café waar je Engels kunt leren of kleding kunt maken, een restaurant waar je zelf kunt koken of waar je meteen de boodschappen kunt doen.

Trend 9: Good to go

Seizoensgebonden producten zijn vaak niet de meest gemakkelijke in het licht van gemaksvoedsel. Vanuit de vraag bij consumenten is dit in opkomst. Zo komt op de vernieuwd NS-stations een marktkraam waarin seizoensproducten worden aangeboden. De eerste aanbieder is de aspergeteler Teboza. “Hier opeten of meenemen?” Ook het nieuwe Julia’s op de NS stations met een vers pastaconcept past in deze trend.

Verantwoording

Voor het Horecava Trendonderzoek is geanalyseerd hoe algemene, maatschappelijke trends zich manifesteren in food en horeca. De gekozen thema’s zijn gebaseerd op basisbehoeftes van consumenten, die door politieke, economische, demografische en technologische ontwikkelingen telkens opnieuw worden ingevuld. Het Horecava Trendonderzoek is tot stand gekomen in samenwerking met ROZENBROOD prognose & strategie. ROZENBROOD is de werkplaats van Djenny Brugmans en Nanon Soeters, www.rozenbrood.nl.

Reageer op dit artikel