artikel

Alcoholcursus beïnvloedt rijgedrag nauwelijks

Horeca

DEN HAAG – De verplichte alcoholcursus voor automobilisten die met een slok te veel op zijn gepakt, heeft nauwelijks effect op hun rijgedrag. Ook na de cursus rijden ze rustig weer onder invloed. Dat concludeert de Adviesdienst Verkeer en Vervoer na een onderzoek naar de gedragseffecten van de zogeheten Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA).

De cursus lijkt wel een schrikeffect te hebben. De ondervraagde deelnemers zeiden voorzichtiger te zijn uit angst opnieuw te worden gepakt en de cursus te moeten volgen. De maatregel bestaat sinds 1996. Automobilisten die met een promillage van tussen de 1,3 en 1,8 achter het stuur zijn aangetroffen, meestal na een verkeersongeval, moeten de cursus doen. Drie dagen worden ze gewezen op de gevaren en gevolgen van het rijden met een borrel te veel op. Sinds de invoering hebben ongeveer 25.000 mensen aan de EMA deelgenomen.

Voorzichtiger
De onderzoekers concluderen dat de cursus bijdraagt aan meer kennis van alcohol en de gevolgen. Maar hij zorgt niet voor een groter gevoel van verantwoordelijkheid of schuldbesef. ‘De cursus lijkt niet bij te dragen aan de motivatie om rijden en drinken te scheiden. Alleen de kans om opnieuw gepakt te worden, maakt ze iets voorzichtiger’, aldus de onderzoekers.
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), dat de EMA-cursus geeft, gaat naar aanleiding van het onderzoek de cursus aanpassen. Vanaf 2002 komt het accent op motivatie te liggen, zegt een woordvoerder. ‘Mensen weten na de cursus dat rijden onder invloed niet goed is, denken ook positiever, maar hun rijgedrag verandert niet. Dat probleem willen we in de vernieuwde cursus gaan aanpakken.’

Voorgesprek
Het CBR wil de cursus ook in meer dagdelen en over een langere periode gaan geven. ‘Dan kunnen we de deelnemers beter volgen dan nu’, zegt de woordvoerder. Verder komt er voortaan een voorgesprek met de overtreder. ‘Om beter te kunnen beoordelen met welk soort mensen we te maken hebben. Iemand die met een heel hoog promillage is gepakt, verdient mogelijk een ander cursusaanbod dan iemand die veel minder alcohol in zijn bloed had.’

Reageer op dit artikel