artikel

Allerlei over ei

Horeca

Het maakt niets uit of je de heidense of christelijke versie van het Paasfeest voor ogen hebt. Het ei is namelijk bijna overal ter wereld het symbool van de opstanding en dus hét symbool voor Pasen.

Al eeuwen lang worden tijdens Pasen eieren beschilderd. Vroeger kleurde men eieren in de kleuren van het altaar en liet men ze in de kerk wijden. Vanuit niet-christelijk oogpunt waren de heldere kleuren waarmee eieren werden beschilderd een weerspiegeling van het zonlicht in de lente.

Er werden vroeger al eierrolwedstrijden gehouden en eieren werden uitgewisseld tussen geliefden of (in de Middeleeuwen) aan bedienden cadeau gedaan. En nog steeds zijn eierspelletjes een leuke, ontspannen ‘opleuking’ van het Paasontbijt.

Het verstoppen van eieren hebben we te danken aan de oude gewoonte om eieren in akkers te begraven om deze vruchtbaar te maken. Nog steeds staan ouders op Paaszondag voor dag en dauw op om eieren te verstoppen die de kinderen even later met veel plezier en fanatisme mogen zoeken. Pasen vieren zonder beschilderde eieren is bijna ondenkbaar. Daarom leggen we u hier uit hoe u de mooist beschilderde eieren maakt. Naast het beschilderen van eieren zijn er nog vele andere creatieve Paasprojecten te bedenken. Wat dacht u van het maken van een mozaïek van de gekleurde Paaseischillen? Verras uw gasten met een originele decoraties en een bijzonder feestelijke paastafel.

Koken tot ze een kleur hebben

Eieren kunt u kleuren door ze in (natuurlijk) gekleurd water te koken. De werkwijze is als volgt:

 • Leg eieren op de bodem van de pan en doe er water bij zodat ze volledig on water liggen.
 • Voeg een theelepel azijn toe ( dat maakt de kleur sterker)
 • Voeg de natuurlijke kleurstof toe. Hoe meer eieren u tegelijk kook, hoe meer kleurstof u nodig heeft.
 • Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en laat de eieren 15 minuten koken.
 • Laat de eieren afkoelen. Zijn de eieren niet voldoende gekleurd? Laat ze dan bedekt met het kleurmiddel en nacht in de koelkast staan.

In principe kunt u als natuurlijk kleurmiddel alles gebruiken wat vlekken geeft in uw kleren. Het is gewoon een kwestie van experimenteren. Een paar voorbeelden van natuurlijke kleurmiddelen zijn:

 • bieten (lichtrood)
 • schillen van limoen of sinaasappel (licht oranje)
 • kurkuma/koenjit/saffraan (geel)
 • spinazieblaadjes (licht groen)
 • bosbessen (blauw)
 • sterken koffie (beige/bruin

Zodra de eieren geverfd zijn kunnen ze worden versierd. Hieronder presenteren wij u enkele speciale technieken:

 • Versieringen

  Plak verschillende versiersels op het ei. U kunt hierbij denken aan gedroogde bloemetjes, glittertjes, lintjes en papier. Eigenlijk is alles wat kelin genoeg is en geplakt kan worden mogelijk.
 • Kaarsvetbad

  Bedruppel de schil van een ei met kaarsvet voordat u het ei in het verfbad legt. Laat het ei drogen en haal het kaarsvet eraf. herhaal dit eventueel een paar keer met verschillende kleuren. Begin altijd met de lichtste kleur.
 • Bijenwas

  Bedek eieren met gesmolten bijenwas en dompel ze vervolgens onder in een verfbad. Haal de was er vervolgens weer af en breng het op een andere plek aan, waarna het proces zich kan herhalen.
 • Lichtgevende eieren

  Voor dit sfeerelementje moet u van te voren wat halve eierschalen bewaren. Versier deze eierschalen naar keuze. En zet vervolgens in alle eierschalen een waxinelichtje. Als u deze aansteekt doorschijnt de schaal met zacht licht. Een gezellig idee voor op de paastafel.

Bewaaradviezen eieren

Op de verpakking van eieren staat onder meer informatie over de houdbaarheid van de eieren. Deze zogenoemde T.H.T. datum geeft aan tot wanneer de eieren – mits op de juiste wijze bewaard – in elk geval te gebruiken zijn. Dit wil echter niet zeggen dat ze daarna niet meer geschikt zijn voor consumptie. Voor luchtige gerechten zijn dergelijk ‘oude’ eieren weliswaar niet aan te bevelen, maar ze kunnen wel hardgekookt of gebakken worden genuttigd.

Doe de versheidstest

Hoe verser hoe beter, denkt men. Dat geldt niet voor eieren. Pas een paar dagen na de leg ontwikkelen zij hun volledige smaak. Of een ei vers is, is direct te zien als het ondergedompeld wordt in water. Blijft het ei drijven, dan heeft het zijn beste tijd wel gehad…

Een eitje daar zit héél veel in

In een ei zitten veel waardevolle voedingsstoffen, zoals eiwit dat nodig is voor de opbouw van het lichaam. Eiwit en water zijn de belangrijkste bestanddelen van het wit van het ei. De andere stoffen zitte in de dooier van het ei. De eidooier bevalt overwegend onverzadigde vetzuren. De belangrijkste stoffen in een medium ei van 58 gram zijn:

 • slechts 80 kilocalorieën of 334 kilojoules
 • 7,3 gram eiwit
 • 5,7 gram vet
 • mineralen zoals ijzer, natrium, kalium, calcium, fosfor en selenium
 • vitamines D, E, B1, B2, B6 en foliumzuur
 • Bijzondere eirecepten

  Tijdens de Paasdagen is het altijd leuk om uw gasten bijzondere eirecepten voor te schotelen. Presenteer deze eirecepten op een speciale Paaskaart, of maak een krijtbord in de vorm van een ei en schrijf hier de speciale ei-aanbiedingen op. Een aantal suggesties krijgt u natuurlijk van de culinaire redactie:

  Ontbijtrecepten

  Eierbeschuit

  Spiegelei met paprika en champignons

  Eierflensjes

  Bij de koffie of thee

  Eierkoekjes

  Hanenkam met eiwitglazuur

  Eierbroodtaart met appel rsouffléetjes

  Lunchrecepten

  Eiercourgetteschotel

  Eierquiche met groenten

  Gevulde omelet met Thaise groenten

  Dinerrecepten

  Italiaanse eieren met ham en pasta

  Roquefort eierspaghettirand

  Eierspinazietaart

  Reageer op dit artikel