artikel

Bier tappen in acht eenvoudige stappen

Horeca

Bier tappen in acht eenvoudige stappen

Een goed bier tappen is niet vanzelfsprekend. Er zijn niet voor niets wedstrijden waarin het biertappen centraal staat. Acht tips om goed te tappen.

Bier tappen is meer dan alleen de kraan open zetten, het glas er schuin onder houden en op het juiste moment dicht doen. Er komt meer bij kijken. Dat hebben wedstrijden als het NK Biertappen wel bewezen. Hieronder acht eenvoudige stappen voor het tappen van het juiste bier.

1 Glazen spoelen

Spoel de glazen in een bak met stromend water. Hoe koeler de temperatuur van het spoelwater, hoe beter

2 Uitlekken

Neem enkele seconden de tijd om het glas te laten uitlekken. Er mag geen spoelwater in het glas achterblijven

cafe Nescio Ilian Trichopoulos, bier tappen

3 Schuin bier tappen

Het tappen kan beginnen. Houd het glas in eerste instantie schuin tegen de tuit van de kraan

4 Open en sluiten

Trek de kraan met één slag volledig open. Laat het pils langs de binnenkant van het glas lopen. Zodra het bier de bovenkant bereikt, glas rechtop houden en de kraan in één beweging sluiten.

5 Vochtige afschuimer

Rechtstandig in één vloeiende beweging met een vochtige afschuimer afschuimen. Doe dit direct na het tappen, terwijl het bier nog ‘opkomt’

6 Plaatsen en beetpakken

Als alles goed is gegaan, bevat het bier een licht bollende schuimkraag van ongeveer twee vingers dikte zonder bellen of blazen. Het glas nooit onder de tapkraan parkeren, anders slaan druppels ‘kraters’ in de kraag. In verband met de hygiëne het glas laag beetpakken

7 Water verversen

Het water in het glas met de afschuimer moet regelmatig worden ververst. Ten eerste om het schoon te houden. En ten tweede om de temperatuur ervan niet te laten oplopen

8 Temperatuur

De temperatuur van pils dient 4 tot 6 graden Celcius te bedragen


Reageer op dit artikel