artikel

Citaten Wicher Werk

Horeca

Wicher Werk kookt in het Friese Molenrij met produten uit eigen streek. Zijn motto’s; de uitdaging aangaan en blijven leveren. Het leverder zijn restaurant ’t Korensant vorig jaar een Bib Gourmand op. Lees deze week hier een portret van een gedreven kok.

Citaten Wicher Werk

‘Ik ben van nature leergierig. Als afwashulp wilde ik al van de chef-kok weten hoe hij zijn Duitse biefstuk bakte. Hoe geef je er smaak aan? Ik heb een fascinatie voor voeding’.

‘Mijn motto is: de uitdaging aangaan en blijven leren. Koken heeft met die opvatting te maken. Elk ingrediënt is een facet van een gerecht. Als er één overheerst, dan heb ik iets fout gedaan. Er is niks mis mee dat toe te geven’.

‘Via een bijbaan belandde ik in de horeca. Eerst in de bediening en toen naar het koken. Op een dag was de kok ziek en moest ik de keuken in. Dat ligt me wel: gewoon aanpakken. Ik heb gekookt op gevoel, op basis van wat ik geleerd had’.

‘Bijna tien jaar geleden zijn we in Molenrij terechtgekomen. Mijn vrouw Sigrid Heeres was op slag verliefd op dit pand. Ik was niet meteen enthousiast’.

‘Ik kijk graag naar de televisieprogramma’s van de Britse kok Gary Rhodes. Ik bewonder zijn kookstijl. Het oogt eenvoudig; hij laat producten in hun waarde. Dat spreekt me aan’.

‘Vanaf de dag dat ik hier fulltime in de keuken stond, besloot ik alles zelf te maken. Door te experimenteren heb ik geleerd om brood en bonbons te maken. Ik kook op gevoel. Recepten zitten in mijn hoofd’.

‘Omdat ik hoog in het noorden zit, moet ik me wel onderscheiden. Het is net als de band 2, die heeft ook een eigen uitstraling. Wij hebben ons zelf ontworpen en handgemaakte servies’.

‘Ik geef fouten toe; als iets niet smaakt, gooi ik het gerust weg’.

Vier toprecepten van Wicher Werk
Koolsla met reitdieppaling en tapenade van zwarte olijven
Drie bereidingen van haas
Soufflé van Marne Grand Cru, Gemberroomijs en oblietjes
In ganzenvet gepocheerde zeeduivel gevuld met eendenmaagjes, gegratineerd met eendenleverknikker en schuim van pompoen

Reageer op dit artikel