artikel

Gids Lekker: Jonnie Boer grote winnaar

Horeca

Een verrassende ontwikkeling in de nieuwe editie van de zojuist verschenen gids Lekker: De Librije in Zwolle van Jonnie en Thérèse Boer handhaaft zich niet alleen als beste restaurant, maar Jonnie voert bovendien de lijst van beste koks aan. Een unicum in het 23-jarig bestaan van de gids.

Gids Lekker: Jonnie Boer grote winnaar

Daar waar de beste restaurants gekozen worden door de rapporteurs van de gids Lekker zelf, wijzen collega’s de beste koks en gastmensen aan. In de editie 2001 zet de redactie van Lekker echter zelf vraagtekens bij die werkwijze. Ze komt tot de conclusie dat publiciteit blijkbaar een factor van belang is bij de meningsvorming van koks en gastheren/gastvrouwen.

Speciaal jaar
Hoeveel chefs die Boer op de eerste plaats zetten, hebben persoonlijk zijn werk geproefd? Zou Kats zo hoog gestegen zijn als zijn overgang naar La Rive niet zo sterk de aandacht had getrokken?’, vraagt de redactie zich af. Daarnaast constateert ze dat ‘jong’ blijkbaar in de mode is. ’Des te beter dat de ‘oude’ Cees Helder gewoon naar de 2e plaats doorstijgt.’
Jonnie Boer is er niet minder blij om. ‘Ik vind het helemaal geweldig. Vooral dat ik door m’n collega’s ben uitgeroepen tot beste kok. Dat doet me wel wat. Dat De Librije weer op 1 staat, is natuurlijk ook prachtig, maar ik realiseer me dat het volgend jaar weer heel anders kan zijn. Het was sowieso een speciaal jaar voor ons, omdat onze baby werd geboren. Thérèse heeft het best zwaar gehad en er kwam extra druk op de medewerkers. Dus die titel beste restaurant dank ik aan hen.’

Inter Scaldes
De Top 10 van beste restaurants kende dit jaar geen grote verschuivingen. Opvallendst is wel het verdwijnen van Inter Scaldes in Kruiningen. In ‘97 én ‘98 was het bedrijf van Kees en Maartje Boudeling nog de onbetwiste nummer 1. Vorig jaar moest de koppositie afgestaan worden aan De Librije en eindigde het bedrijf op een 4e plaats. Dit jaar moeten Kees en Maartje genoegen nemen met een 12e plaats.
Opvallende nieuwkomer in de lijst is De Nederlanden in Vreeland. Bezette het bedrijf van Jan de Wit vorig jaar nog een 70e positie, dit jaar maakt het z’n opwachting in de Top 10 op nummer 4. ‘Ik had het niet verwacht, maar vind wel dat ze het goed gezien hebben’, reageert De Wit. Hij verklaart de enorme stijging uit het feit dat hij inmiddels de cliëntèle heeft die bij de zaak past, en een sterk verbeterd team mensen. ‘Voor hen ben ik dan ook het meest blij. Ze hebben zó hard gewerkt’, aldus De Wit.

Verdwenen
Uit de lijst van beste koks verdwenen ervaren chefs als André van Doorn (De Hoefslag, Bosch en Duin) en Maartje Boudeling (Inter Scaldes, Kruiningen), vorig jaar nog goed voor een 8e, respectievelijk 10e plaats. Ook andere ‘grote’ namen komen in het verhaal nauwelijks meer voor: Henk Savelberg, John Halvemaan, Wulf Engel, Jan de Wit, Theus de Kok, Gerrit Greveling; ze sprokkelen maar mondjesmaat punten bijeen.’
Tamelijk onbegrijpelijk’, aldus de redactie van Lekker. Een verklaring wordt gevonden in het feit dat de toegekende punten over veel meer chefs dan voorheen worden verdeeld. ‘Dat zou tot de voorzichtige conclusie kunnen leiden dat de basis van de piramide breder wordt’, aldus de redactie.
Een bijzondere prestatie is ook die van gastheer Peter Bruins van De Bokkedoorns in Overveen. Voor het vierde achtereenvolgende jaar mag hij zich de beste gastmens noemen. Nieuwkomer in de lijst van beste gastmensen is Daniëlle van Wolde, werkzaam bij Beluga in Maastricht. Zij komt binnen op een 8e plaats.
Ook dit jaar werd een flink aantal bedrijven geschrapt uit de Top 100. Bekendste is wel De Swaen in Oisterwijk, dat met Cas Spijkers aan het roer jarenlang hoog op de ranglijsten stond. Een schrale troost is echter dat huidig chef-kok Nico Boreas in de lijst van aanstormende kooktalenten inmiddels een 2e plaats bezet.

De restaurantgids is ook op internet te vinden: www.lekker.nl

Reageer op dit artikel