artikel

Het bierglas

Horeca

Besteed tijd en aandacht aan het schoonmaken van de glazen. Ook als het druk is. Een spoortje vet kan de goede schuimvorming van bier al verhinderen.

Het bierglas

Besteed tijd en aandacht aan het schoonmaken van de glazen. Ook als het druk is. Een spoortje vet (bijvoorbeeld van pinda’s) kan de goede schuimvorming van bier al verhinderen. Restjes lipstick of overblijfselen van andere cosmetica zijn zeer storend. Één van de glastips om uw bier zo optimaal mogelijk te schenken.


Uit welk glas het bier gedronken wordt, maakt een groot verschil uit. Dit aangezien de vorm van het glas de intensiteit van het aroma beïnvloedt. Zo is het aroma van hetzelfde bier in een tulpglas intenser dan in een fluitjesglas, is een Trappist in een fluitje eeuwig zonde en heeft een pils in een kelkglas net zo weinig zin.

Veel bieren gaan dan ook vergezeld van een eigen type glas met logo speciaal ontworpen voor dat type bier. In een dergelijk glas komen aroma, smaak, afdronk en kleur het best tot hun recht. Een wijde bokaal is over het algemeen het meest geschikte glas om het beste te kunnen genieten van alle biersoorten.

Twee basisregels gelden bij de temperatuur van bier: hoe kouder het bier, des te minder smaak, hoe warmer het bier, des te meer smaak. De temperatuur van het glas mag geen tientallen graden afwijken van het bier zelf. De temperatuur van het bier stijgt of daalt dan immers en verandert de smaak merkbaar.

Om de schuimkraag op een zo natuurlijk mogelijke wijze te vormen is het van belang om het bier schuin in een glas te laten lopen. Het uitschenken van grote hoogte forceert eerder een schuimkraag.

Reageer op dit artikel