artikel

Koken met trappistenbier

Horeca

In België bevinden zich nog zes kloosters waar gebrouwen wordt, namelijk Chimay, Rochefort, Orval, Westmalle, Westvleteren en Achelse Kluis, de jongste loot aan de Trappstenbierboom. In Nederland wordt Trappistenbier gebrouwen door brouwerij de Koningshoeven en de bieren verschijnen onder de merknaam La Trappe op de markt. De naam ‘trappist’ is officieel beschermd. Slechts zes trappistbrouwerijen over de hele wereld mogen de naam Trappist op het etiket voeren.

Smaak

Bovengistend bier, op fles gerijpt en sterk zoetig van smaak.

Koken

Wat het koken met Trappistenbieren betreft kunnen we over het algemeen verwijzen naar het koken met Abdijbieren. Gelet op het hogere alcoholpercentage en de karakteristieke volmoutige smaak van deze bieren, zijn ze bij uitstek geschikt voor stoofschotels met rundvlees en wild. En ook in gebonden sauzen, al of niet verrijkt met ui, mager gerookt spek of ham en kruiden zoals tijm, rozemarijn, oregano, laurier of jeneverbes doen deze bieren het uitstekend.

Aroma

In sabayons als begeleider bij warme en koude desserts komt het aroma en het rijke smakenpalet van deze bieren goed tot hun recht. Dit geldt ook voor de bereiding van taarten met verschillende soorten noten, die extra lekker zullen smaken en geuren door de nog warme taart te besprenkelen met wat Trappistenbier.

Reageer op dit artikel