artikel

Kookbijbel: De Nieuwe Nederlandse Keuken

Horeca

Lezers van Misset Restaurant konden twee jaar lang genieten van de groentetips van meesterkok Albert Kooij. Verassende tips waarin Albert Kooij zijn grote passie voor de Nederlandse Keuken met hen deelde. En nu is het dan eindelijk zover! Medio midden juni komt het lang verwachte kookboek van de meester van de drukpers. Krijgen we dan eindelijk antwoord op wat er nu eigenlijk nieuw aan is?
Lees hier het interview en bekijk meteen Albert’s recepten…

Kookbijbel: De Nieuwe Nederlandse Keuken

Albert Kooij: “Dat is heel simpel: de bereidingswijzen zijn nieuw. We leven in een hoogontwikkelde technologische samenleving. Dankzij alle moderne media is de wereld een dorp geworden. We hebben kook- en verrijkingstechnieken leren kennen uit alle delen van de wereld.”

“Daar kunnen we met onze Nederlandse producten iets mee doen.We blijven de Nederlandse bereidingswijzen aanhouden, mits ze de oorspronkelijke smaken van onze producten ten goede komen. Drogen en zouten zullen we alleen doen, als de smaak daardoor een extra dimensie krijgt, zonder de smaak van het verse product te overheersen. Immers, om te conserveren hoeven we niet meer te drogen, pekelen of in te leggen in zuur. We kunnen voedsel invriezen. Daarmee kunnen we de smaakverwoesting die het conserveren met zich meebrengt achterwege laten. Vergeet echter niet dat een extra smaakaccent door zon, zout of zuur ook een verrijking kan zijn.”

Wat de producten betreft, kiest Albert Kooij voor het zuivere: “Producten van de koude grond, of uit het water en de lucht, in onze eigen omgeving en in het seizoen. Dus geen gekweekte vis- en wildsoorten, maar biologische kwaliteit vlees en gevogelte.En hoe beter producten in het seizoen passen, des te beter zijn de kwaliteit, keuze en prijs van de producten.”

Meer over De Nieuwe Nederlandse Keuken in Misset Restaurant 3.

Download hier alvast een paar recepten!

Reageer op dit artikel